Två dagar i en dröm

Anledningen till min frånvaro är att jag har varit i paradiset, det vill säga den nya gården jag vistas på, och denna gång övernattade jag där för första gången. 

Måndag:
När jag anlände bar jag in min väska med alldeles för mycket packning till gästrummet i E:s mysiga stuga. Sedan skulle vi åka och hämta hö, men ganska direkt inträffade en hemsk olycka. En av hundarna på gården som satt på släpkärran hoppade ut i farten och blev påkörd av det bakre hjulet, rakt på benet som blev alldeles omvridet. Så fruktansvärt att se. Vi höll i hundarna i halsbanden och såg till att de satt. Men plötsligt tog han bara ett språng, slet sig från vårt grepp och kastade sig ut från kärran, han kikade inte ens över kanten först. Allt gick så fort. Hunden kördes till djursjukhus och snart blir det operation. Jämfört med vad som kunde hända kom han ganska lindrigt undan, tänk om det hade varit huvudet... Men fortfarande, förfärligt. Efter det var alla nedstämda och chockerade såklart. Men vi mockade boxarna, sopade, hämtarna hästarna från betet och så vidare. Sedan försökte vi slappna av i huset. Åt middag och spelade spel. Plötsligt var klockan över elva. En tjej i min egen ålder som var med oss under dagen sov över med hennes mamma, så vi låg och pratade långt in på natten.

Tisdag:
Vaknade klockan sju på morgonen. Första uppgiften var att ge hästarna frukost. Efter det släppte vi ut hästarna i hagen, jag ledde mamman till Lilleman, Sussie, och det nya bedårande lilla fölet. Busigt föl som sparkar och skuttar omkring hela tiden. När de är unga har de ju inte riktigt perspektiv på var de kan springa heller, så han kutade gladeligen in i mig ett par gånger. Så himla söt.

Nästa uppgift var att mocka. Vi fixade också på höloftet. Gammalt hö skulle bort och fylla ut lite ojämnheter i hagar och liknande. Ett par småtjejer kom ut för att rida Pricken, den lilla shetlandsponnyn. E fick leda runt den yngsta tjejen, men senare när hon åkte och handlade hjälpte jag till med nästa. Prickens mini-westernsadel är så otroligt söt och väger nästan ingenting. Jag mockade också klart de två sista boxarna, samt sopade stallgolvet. När E kom tillbaka fixade hon vattenhinkarna och lärde mig hur de utfodrar hästarna. Många skopor av många olika saker. Nästan alla hästar ska ha olika mängder, som ettåringarna, mammor, shettisen, fölet och så vidare. Annars fick jag också lära mig att köra fyrhjuling, ett praktiskt fordon på en gård som denna!

Jag har en sådan speciell känsla om detta ställe. Det talar till mig på något vis. Så fort jag har möjlighet ska jag ut dit igenOch nu kommer det alla har väntat på, bilder från drömgården...

 
 


 
 
 
 


 


 
 
 


 

The rhythm of the horseThe Rhythm Of The Horse heter den sagolikt vackra låten som är soundtracket till en av mina absoluta favoritfilmer, The Horse Whisperer. Jag har nog sett den fler gånger än jag kan räkna och blev nyss sugen på att se den igen... Den här videon tycker jag återspeglar hästen mästerligt. Frihet, skönhet, kraft och mystik, alla känslor man får när man tänker på de fantastiska djuren. Samtidigt reflekterar den hästens sorg, ilska och förvirring. Hästar är sådana mäktiga och majestätiska varelser som kan bli en trogen vän för livet... Men de är också skygga och rädda, utan att veta vilka de kan lita på här i världen.
 
Här är en mycket vacker hästdikt som E skickade:

A Spirit Forever Free


My eyes are forever on the horizon

Ears listening to the wind
My back carries the sun and the shadows
My heart it holds the sky, the moon

Nostrils flared

Mane aflame
Hooves of rolling thunder
The spirit I hold cannot be broken
It cannot be taken from me

I am forever free

I am magic, strength
and beauty
Majestic grace in flight

I am the horizon

I am the wind, the sun, the shadows
I am forever a true horse
In heart
And blood

Elva hästar

Så ledtråden på 44 ben... Jag har hittat (eller de hittade mig rättare sagt) en helt makalös hästgård med elva fantastiska westernhästar. Quartrar, paints, appaloosa, engelskt fullblod och en shetlandsponny. Det känns som en dröm, gården är en dröm. Idag besökte jag stället för tredje gången och jag har hittills ridit där två gånger. Första gången på Lilleman, en underbar palominovalack (ni vet ju min förkärlek till palominofärgade hästar), och Mystery, en väldigt fin appaloosa. Totala motsatser till varandra, men lika ljuvliga båda två.

Idag träffade jag ägarna för lunch i sommarvärmen... Och jag bara visste. Efter ridningen så skulle alla elva hästar tillbaka till gården från sommarbetet som ligger ett par kilometer bort. Det var en häftig syn. Flockledaren Bonny fick gå först i grimma och sen följde alla efter henne lösa på vägarna. Sedan tog vi fyrhjulingen för att slå vårt eget grovfoder med lie. Vi åkte vidare till sommarbetet igen för att sprida ut gräshögarna till dagen efter. Då kände jag hur den totala lyckan spred sig i kropp och sinne. Medan fyrhjulingen mullrade dovt i bakgrunden såg jag mig omkring. Solnedgången hade precis tagit fart. Luften var kvav, orange och doftade som en bladning mellan häst, gräs och grus. Gårdsägaren vandrade sakta över ängarna med tre ivriga hundar springandes runt omkring sig. Genuint och naturnära arbete, rogivande och glädjerika sysslor. Vilken magisk plats. Här hör jag hemma, tänkte jag.

Äkta Horsemanship

Jag önskar att det fanns fler människor där ute som kunde förstå hästar på riktigt. För det är just det som horsemanship handlar om. Att förstå sin häst och att faktiskt bara låta hästen få vara häst. Göra det så naturligt som möjligt i fångenskap. Det är du får din häst att gilla dig. Inte genom att fläta svansen fint så hästen inte kan få bort alla irriterande flugor. Inte genom att köpa gulliga, färgglada schabrak som inte ens fyller funktionen så att sadeln istället ligger och skaver på ryggen. Inte genom att trimma känselhåren, ha hästen inlåst i ett ensamt stall dygnet runt eller "visa vem det är som bestämmer". Din häst ska vara din partner, inte din slav. Saker ska ske på bådas villkor, inte bara dina. Tillsammans ska ni uppnå livslång vänskap med hundra procent tillit.

Har du inte tid att arbeta igenom problem med din häst när det kommer till ridning och skötsel, ha inte en häst. Spendera tid med din häst. Bygg förtroende. Gör din häst till prioritet nummer ett, den ska alltid komma i första hand. Låt den inte stå ensam och bara vänta på dig tills du har en timme över ibland.

Jag har aldrig haft en egen häst, men för mig känns detta så självklart. Visst finns omständigheter som gör saker trögt och ibland har man inte alla möjligheter, men det är en annan sak. Min största dröm är att ha egna hästar som jag kommer ge min själ. Glöm inte att ni som har egna hästar är väldigt lyckligt lottade. Tänk efter varför ni egentligen är hästägare, kanske kommer ni på att ni kan offra mer för er trogne själsfrände.

The Horse's Prayer

I'm only a horse, dear master, but my heart is warm and true.
I'm ready to work my hardest, for the pleasure of pleasing you.
Good corn, hay and water, are all that I wish to ask.
And a warm dry bed to rest on, when I've finished my daily task.
Don't strike me in needless anger, if I'm slow to understand,
But encourage my drooping spirits with a gentle voice and hand.
Finally, oh my master! When my health and strength are gone,
When I'm getting old and feeble, and my long life's work is done.
Don't sell me to cruel or strange owners, to be slaved to my last breath,
But grant me the untold blessing of a quick and painless death.
That, as you have always found me a patient and loyal friend,
The years of my faithful service may be crowned by a peaceful end.
I plead in the name of the Savior, who cares when the sparrows fall,
Who was born in a lowly stable, and knows and loves us all.

Your faithful and loving friend,
The Horse

Rick Gore Horsemanship - Spending time on the ground with your horse building trust and confidence

Tack

Jag vill så gärna berätta någonting för er, men jag vill ändå vänta på klartecken. En ledtråd... Det har 44 ben.

Nattfunderingar...

I förrgår red jag och M ut en bra bit. Kalle och jag skötte oss fint och allt gick bra. Tydligen så är det bara en grej som Kalle är riktigt rädd för, nämligen skramliga släpvagnar. Om det kommer en stor lastbil i rasande fart så bryr han sig inte ett dugg, men det är annat om en oskyldig liten släpkärra vinglar förbi.

Det är lite obehagligt att rida vid hårt trafikerade vägar... Bilar saktar sällan ner när de ser hästar, känns snarare som att de gasar på extra mycket för att komma förbi snabbare för att de själva blir nervösa. Om en häst nu skulle skena iväg, så är det ju inte roligt att vara nära en motorväg. Det är skönt att Kalle är så pass lugn som han är. Jag längtar inte direkt tills dagen jag får "smaka på" hans reaktion till släpvagnar, men å andra sidan bör han tränas på den fronten också. Nej hörni, jag längtar efter en plats där jag kan finna ro och frid när jag rider och sköter hästar. Det är en viss typ av energi och känsla jag är ute efter, men sådana platser finns kanske bara i mina drömmar.

Träning i 30°

Idag blev det träning, alltså inte bara uteritt. Ägaren till Kalle har hittat en plätt man kan rida på som ligger bredvid en lekpark nära stallet, väldigt praktiskt. Vi övade på att öppna, sluta, stoppa och lite sånt i båda skritt och trav. Fick honom fint samlad och lugn i mot slutet.

Kvällstur

Träningsvärk i exakt hela kroppen. Jag var nämligen på gymmet igår och direkt efter stod ridning på schemat. Jag red tillsammans med tjejen som äger de två hästarna som står i samma stall/hage som Kalle. Vi red ut i skogen på en mysig väg. Det var blomsterängar, täta stigar, grusvägar och allt möjligt. Fridfullt.

Lyckad träning

Efter en lång helg är jag tillbaka igen. För ungefär två timmar sedan kom jag hem från stallet. Ridningen idag gick riktigt bra. Vi övade mer på att öppna och sluta och det börjar sjunka in. Tränade också specifikt på direkt halt. När Kalle inte lyssnade backade tillbaka honom varje gång tills han stod stilla, och mot slutet fungerade det bra med bara tung sits och ett "whoa". För övrigt så har hästarna flyttats till en hage som ligger precis vid stallet, så nu behöver vi inte korsa den väldigt trafikerade vägen vilket känns skönt. Efter ridningen ryktade jag Kalle ordentligt, fixade mat och släppte ut honom i hagen till hans kompisar.

Gårdagens träning

Igår åkte jag till stallet vid åtta på kvällen. En riktigt intensiv träning måste jag säga. Jag övade på att öppna och sluta. Det är en bra mjukgörande övning för hästen.