Lång skrittur i sommarvärme

Idag cyklade jag till stallet vid halv åtta på kvällen. Mötte upp ägaren till Kalle (som är hästens namn), samt en annan tjej som har de två hästar som vistas i samma stall/hage. Vi tog in hästarna från hagen och gick till stallet som ligger en bit bort. Där borstade vi, sadlade och tränsade. Sedan red vi alla ut på en långtur i skogen. Vi skrittade på stora blomsterängar, stigar och grusvägar i solnedgången. En helt magisk kväll.

Bloppis - RyttarutrustningJag har lite av min gamla ryttarutrustning kvar, sedan jag red klassiskt som liten. Men några av grejerna är inte mycket använda alls, så jag tänkte ha en bloppis. Tillsammans blir allt en tusenlapp, väldigt lite med tanke på att jag knappt använt grejerna själv. Men självklart kan du köpa något separat.


Säkerhetsväst. Som ny, använde den bara ett fåtal gånger.
Märke: Phoenix Performance - Trop Redeeem By Willab
Storlek: YM (Junior-Medium)
Nypris: Cirka 1300:-
Säljs för: 600:-


Ridskor i mycket gott skick, rena och fräscha. Sulorna är inte ens utnötta som ni ser.
Märke:
Mountain Horse - Easy Rider Classic
Storlek: 37
Nypris:
599:-
Säljs för:
200:-

SÅLD!


Ridhjälm utan några repor/märken alls, fodret hann knappt forma sig efter mitt huvud.
Märke: JOFA
Storlek: 53-54
Nypris: 379:-
Säljs för: 100:-
 
SÅLD!


Chaps. Bra skick, de är bara lite nötta i kanterna på vissa ställen.
Märke: Mountain Horse
Storlek:
XXXS (ganska stora i storleken)
Nypris:
Cirka 150:-
Säljs för:
50:-

SÅLD!


Ridhandskar som är jättevarma och sköna, passar bra på vintern.
Märke: Roping Country Wear - Thinsulate Thermal Insulation
Storlek: S
Nypris: Cirka 200:-
Säljs för: 50:-
 
SÅLD!

Medryttare

Nu har jag blivit medryttare till en underbar arabvalack som är westernriden sedan många år tillbaka! Och det är i Gävle! Jag kan cykla till stallet på tjugo minuter. Igår åkte jag för att titta på hästen, och idag fick jag provrida. Arabvalack, 16 år, fuxfärgad, och hur go som helst. Han är verkligen jättemysig. Från att rida en gång i månaden, till att rida ungefär tre gånger i veckan i samma stad, jag är lycklig!

Rick Gore Horsemanship - Riding a horse bareback verses a saddle


Rick Gore Horsemanship - Sacking out under and behind a horse

Q&A - Samlad häst

Frida: Kan du inte visa en bild på en häst som går samlad? Så jag vet om jag har fattat rätt!

Svar:
Jag anser att det finns två typer av "samlad" och det är 1 - löst samlad och 2 - mer arbetande samlad. Här är en bild på nummer ett, en avslappnad häst i skritt. Nacken i en rak linje och bäckenet ser ut att vinklas lite bakåt. Ordentligt avslappnad men samtidigt i arbete.
 
När hästen är samlad är den lite mer "ihop", med något böjd nacke där den arbetar från ryggen/bakdelen istället för att lägga all vikt i fram. Hästen håller upp och ihop sig själv, samlad helt enkelt. Personligen föredrar jag hålla en häst mer avslappnad och låg än böjd och hård. Det känns mer naturligt när en häst får sträcka lite på nacken än trycka ihop den. Fast självklart ger den bara fördelar om man lyckas samla hästen på rätt sätt. Det är skillnanden. Ingen brutal rollkur här inte. Exempel på en mer samlad häst:

Bildkälla: http://horsestockphotos.deviantart.com/art/Palomino-Paint-Mare-Western-Pleasure-334158284

Westernträning #2

Min andra träning i westernridning är nu avklarad. Det är så underbart att jag inte vet var jag ska ta vägen. Att ta upp hästar igen är det bästa jag har gjort. Idag fick jag rida Boy, en American Painthorse. Vacker, och lugn. Stor också, över 160 centimeter i mankhöjd.

Vad jag fokuserade på mest idag, var att samla hästen i skritt och trav. När hästen samlas ska den sänka huvudet (ta lätt kontakt i mun och skänklar), och direkt när den gör det släpper man såklart allt tryck. En häst som rider med en upphöjd, nervös hals blir till slut förstörd, och man ska lära den att kunna vara avslappnad i hela nacken genom att hålla en rak linje, som jag fick det förklarat.

Att samla i skritt var lätt, inga problem alls. Men att samla i trav var däremot lite knepigare... Hästen kan och vet såklart vad den gör. Jag inser hur mycket jag har att lära, och det är jag så otroligt glad över! Bara tanken av en massa år av westernridning och utveckling gör mig alldeles pirrig. Tänk vad roligt när man väl lyckas med ett steg och det blir en rutin! Det hade ju inte varit kul om man lär sig allt på första lektionen. Livet är sannerligen en utmaning... Man möter svårigheter och kommer förbi dem, och efter det känner man sig så oerhört stolt.

Rick Gore Horsemanship - Feeding a horse treats while keeping your fingersEn väldigt bra video från Rick Gore. Men så säger jag om alla hans videos. Den här visar hur man matar en häst (morötter, äpplen och annat gott) utan att råka bli biten i fingrarna. Aldrig hästens fel!

Privatlektion #2 bokad

Idag ringde min tränare. Nu har vi äntligen bokat nästa privatlektion, det blir nästa måndag klockan 10:00, precis som förra gången.

Det är inte meningen att det ska gå så här lång tid mellan varje träning. Egentligen vill jag rida en gång i veckan, men det har jag inte råd med. Planen är att jag ska ta privatlektioner fram till hösten då kurserna börjar, då kanske jag till och med har kommit så långt att jag kan börja i medelgruppen direkt. Varje kurs har max sju elever, vilket är skönt så man fortfarande får mycket hjälp.

Jag vill ta kursen för att det är mycket billigare (en gång i veckan, sju lektioner, 1950 kronor), än att betala 450 kronor per privatlektion. Enligt mina beräkningar tjänar jag hela 1200 spänn på det!

Rick Gore Horsemanship

Av allt videotittande och läsande, har jag fått en riktig förebild när det gäller naturlig hästhållning. Han heter Rick Gore. Det började med att jag av en slump hittade en av hans träningsvideos på YouTube. Då blev jag fast och kollade genast igenom de andra 79 uppladdade filmerna han hade. Till min stora lycka upptäckte jag att han också hade en egen hemsida med ännu fler tips!

Vad som får mig att gilla Rick Gore så mycket, är att han förklarar allt på ett himla bra vis. Det han säger känns liksom så självklart och naturligt, och han har ett väldigt sunt förnuft måste jag säga. Sen älskar jag också hur han samtidigt blandar in sin härliga personlighet och humor. Nämnde jag att jag är kär i hans ena häst Buddy? Quartervalack, Palominofärgad.

Jag kommer börja lägga upp Rick Gore’s videos här i Westernbloggen, förhoppningsvis lär ni er lika mycket som jag gör!


- För att komma till hans hemsida, "Think Like A Horse - Natural Horsemanship", klicka här
- För att komma till hans Facebook-sida, klicka här
- För att komma till hans YouTube-kanal, klicka här

Här är en av hans underbara videos - hur man westernsadlar en häst

Lite kort om westernridningens historia

Westernridningens teknik och utrustning kommer från Spanien redan på 1400-talet. När de spanska vaqueros (cowboys) erövrade Amerika på 1500-talet tog de sina hästar med sig. Då kallades inte ridtekniken för “westernridning”, utan det är ett uttryck som USA utvecklade med tiden eftersom det var i den Amerikanska Western under slutet av 1700-talet som metoden fick sin explosion.

Amerikanerna upptäckte fördelarna med att kunna samarbeta med sin häst. Nu blev det hårda arbetet på ranchen mer avslappnat för både häst och människa, vilket gjorde att man utan problem klarade av en lång arbetsdag utan att bli för trött.

Men trots detta var boskapsskötandet ett slitsamt och enformigt yrke. Det tog inte lång tid förrän ryttarna uppfann olika tävlingsgrenar för att jämföra sina ridkunskaper med varandra, vilket genast gjorde vardagen mer spännande. Ranchägarna började arrangera tävlingar där alla som ville fick visa upp vad de kunde inför en jublande publik. Det var också ett bra sätt för arbetslösa boskapsskötare att bli sedda om en arbetsgivare som sökte potentiella människor för jobb, var närvarande vid tillställningen.

Q&A - Ridbyxor

Ina undrar: Är det inte obekvämt att rida i jeans? Eller har ni andra typer av ridbyxor också?

Svar: Man kan rida i vad som helst, det man tycker är skönast helt enkelt... Jag tycker inte det är obekvämt att rida i jeans, det har jag nästan alltid gjort. Jag tycker att jeans ger bättre fäste. Däremot är det väldigt svårt att sitta upp om jeansen är tighta.