Ännu en lördagsträning

Träning med Mia stod på schemat idag. Idag körde vi lite western horsemanship, red mönster, förvänd galopp, styrteknik, skänkelvikningar och mer. Mönstren vi red var jätteroliga men det var också svåraste delen enligt mig, så mycket att hålla koll på, vara beredd på stopp och så vidare och så vidare. Det blev minst sagt rörigt. Cloudy var mycket pigg idag, galopperade en del när vi värmde upp för att han skulle få springa av sig men tydligen inte nog, han var väldigt kvick under träningen. Imorgon ska jag ut till gården för att hjälpa till med hö.Jag vann aldrig hästen

När jag var liten prenumererade jag självklart på Pollux Hästbokklubb, det gjorde nog alla små hästintresserade flickor. Jag minns hur kul det var att få hem stora paket med böcker, ryktborstar, affischer och tidningar. En dag kom den stora tävlingen - man kunde vinna en alldeles egen häst. Det enda vi läsare behövde göra vad att skriva en motivering var man skulle ha hästen, berätta om sina ridkunskaper och så vidare. Jag tog tävlingen på fullaste allvar och trodde verkligen att jag skulle vinna. Jag insåg inte hur många andra hoppfulla småttingar det fanns där ute som hade mycket bättre förutsättningar än jag.

Då bodde jag och min familj i ett stort hus på en vildvuxen tomt vid havet strax utanför Gävle. På den tiden jobbade jag i Furuviksparken på somrarna där jag tog hand om hästarna och i stort sett alla andra djur som fanns i parken. Jag red på Älvkarleby Ridklubb och var på toppen av min hästbesatthet. Så jag skrev ett långt brev med min motivering... Hur jag kunde låta hästen stå i Furuviksparkens stall tills min pappa hade byggt ett eget stall på vår tomt bakom klipphällen. Hur jag kunde rida ut i skogen och hur mycket jag skulle älska den där hästen av hela mitt hjärta, trots att jag inte ens hade sett en riktig bild honom/henne. Men någon månad senare presenterades vinnaren... Någon Emma i Lycksele. Inte jag.Jag blev så ledsen, grät i flera timmar minns jag. Mamma och pappa fick trösta mig samtidigt som de var något chockerade över att jag hade varit med i tävlingen utan att riktig fråga om tillåtelse, för pappa hade då inga planer att bygga ett stall åt mig...

The Wolf

Eddie Vedder - The Wolf (Sountrack från Into The Wild)

Full Moon

Andra natten jag sov på i Holmsånger lyste fullmånen rakt på mitt ansikte där jag låg under täcket. Runt omkring svävade sådana där magiska och mystiska moln, det var så vackert. Sådana nätter som jag älskar att ligga vaken.

 

Förtrollande skogsridning

Två nätter i rad har jag sovit i Holmsånger. På den svarta himmelen lyste fortfarande stjärnorna och en stark fullmåne när vi red ut båda morgnarna. I gryningen förvandlades världen till ljus och glittrande frost, en vacker syn. Galopperade, travade, skrittade, runt träd, över stenar, mellan stubbar. Bara tre människor och tre hästar. Det är rätt magiskt att rida i skogen vid den här tiden.
 
Vi hann med mycket de här två dagarna. Lacey, Dolly, Pricken och Lilleman blev avritade (för pass, pälsens färger, virvlar, mönster). Sedan kom en hästmassör och kände på Lilleman och Bonny. Sist men inte minst kom hovslagaren och verkade Noche, Lilleman, Pricken, Mystery och unghästarna.

Amazing

Torsdag

Idag var vi tre hard working women ute på gården, mamma följde med ut. Vi mockade, sopade, gosade med kelkatten och åt lunch. Efter det red jag Cloudy en snabbis på banan, men det var mest tjafs vilket var lite trist. Komplicerade dagar är alltid lärorika, men ibland har man dagar då man önskar flyt. På lördag och söndag kommer hö så då ska vi hjälpa till!
 

Skogstur

Hemma från en dag på gården. Mina fötter värker, tror att de var lite för kalla idag. För nu är det kyligt ute, och idag regnade det dessutom. Kom ut vid tio-tiden, möttes av lilla Pricken som åt gräs vid vägkanten alldeles fri, han är ju en tuffing som inte känner behovet av att ha sina hästkompisar i närheten jämt. E och jag fixade stallet, åt god lunch och sedan red vi ut i skogen. Vi red en bit in där det fanns en massa kullar/uppförsbackar, stenar, stubbar, stockar och träd. Så det blev klättring helt enkelt! Jag på Cloudy och E på Bonny. Kul med de riktigt branta backarna! Efter ett ganska bra tag började duggregnet gå över till kraftigare regn, så vi for hem. Väl tillbaka gjorde vi inte så mycket mer, var inte så taggade heller på grund av vädret. Men vi fixade hö, foder och sista halvtimmen tittade vi på en bit av en träningsfilm med Bob Mayhew. Spännande!Starkt immunförsvar

Vill ni veta något helt otroligt? Jag har inte varit sjuk/förkyld på över ett halvår. Ni skulle bara veta hur ofta jag var förkyld förut. Kanske var tredje vecka, och jag är helt allvarlig. Men det är sedan jag började med hästarna igen. Då utsätter jag min kropp för smuts, bakterier och kyla hela tiden så att kroppen bygger upp ett starkt immunförsvar. Samt att jag faktiskt mår bra med vad jag gör. Det är så skönt att inte oroa sig över förkylningar hela tiden, jag känner mig bara fri och kraftfull.

Video - ridning och longering

Här kommer en video när jag rider och E longerar Kajsa (3-åringen) som var väldigt energisk den dagen, det ser ni ju själva. Jag tror att videon är i HD-kvalité direkt, men om inte, klicka på att ni vill se den i HD... Annars är kvalitén riktigt dålig. Ser även att antingen ena stigbygeln är mycket kortare eller att jag sitter snett... Men jag tror mer på stigbygeln. Hur kunde jag inte märka det när jag red?

Jag rider Cloudy (Radical Redskin) och E arbetar med Kajsa (Red Hot Catalysator).

Höleverans

Åkte ut en snabbis till gården idag då jag hjälpte till med nya hölasset som kom. Vad klen jag kände mig när vi lyfte allt hö och staplade upp det på loftet... Jag som trodde att jag var värsta superkvinnan, står ju framför spegeln varje kväll och beundrar mina muskler. På gården är höloftet väldigt smart planerat, luckor för varje hästbox så man slipper bära ner höbalar och dela ut där, och dessutom finns en travers som man använder vid ny höleverans. Jag provade att styra ut kranen ett par gånger, det var roligt.Lyckad träning

Idag var jag och mamma ute på gården, en underbar dag. Men skriver jag någonsin något annat? Ridningen gick super och jag kände mig riktigt nöjd i slutet. Two tracken gick betydligt bättre än tidigare. Jag tränade lite omvänd galopp men inte så jättemycket, fokuserade mest på att fortsätta "vänja in mig" i galoppen vilket känns som det ska, fantastiskt.

E longerade finaste Kajsa som var väldigt energisk. Hon bockade och stegrade och nästan låg ner i svängarna. E bygge då upp ett litet hinder (ett kryss av ministorlek) som Kajsa skulle få hoppa över när hon longerades. Då provade jag på att hoppa över det med Cloudy också. Jag har inte hoppat över något sedan jag gick på ridskolan som liten så det blev en stor grej för mig. Stockar och diken i skogen bryr jag mig inte ett dugg om, men ett litet kryss på en ridbana är andra grejer det... Hindret var så litet att Cloudy snarare galopperade över det, han behövde inte ta hoppkraft alls nästan. Men ändå!

Mamma fick även träna lite med sin hästrädsla. Hon borstade Cloudy innan ridningen. Så kratsade hon en hov, plus att hon faktiskt tog upp och höll i hoven själv. Sedan ledde hon runt Cloudy lite på banan när jag satt på, samt ledde honom tillbaka till stallet när jag hade suttit av. Very proud of my mama. Andra saker vi gjorde var att åka och hämta torv, fixa stallet, kasta ner hö och liknande.

 
 


 

Horsemanship från grunden

Jag läste en bra bok ikväll, "Horsemanship från grunden" av Sven Forsström och Inger Lantz Forsström. Innehåller en massa tips om vänlighetsövningar, att bli uppfattad som ranghög, toleransträning, kroppsspråk och mycket mer. Det mesta vet man redan om, men intressant läsning ändå. En bra sak som han skriver är att innan man kan hantera hästen och ha ett bra ledarskap på marken så har man inte i sadeln att göra... Så sant!

Tripp, trapp, trull

 
Cloudy står längst bort och känner på sig att jag ska ta in honom, Mystery nosar och Dolly äter hö. Jag åkte inte ut till gården idag, fick ett sms på morgonen av en stackars förkyld E och regnet öser ner. Men jag hade inte haft något emot att mysa omkring på gården i regnrusket...

Golden meadows

Min syster följde med ut till gården. Det blev ett snabbt besök, men ett fint sådant. Jag hämtade Cloudy från hagen så hon fick borsta och leda runt honom lite i grimma. Hon är nämligen väldigt hästrädd, men jag tyckte att hon gjorde bra framsteg. Hon vill gärna följa med igen sa hon så det känns ju kul! På torsdag sticker jag ut till gården och rider förhoppningsvis. Sedan skulle det komma hö i helgen som jag ska hjälpa till med, åker eventuellt ut på fredag också. Lyckligt.Jag och Kajsa

Det är bara E som är hemma nu, så vi skötte oss själva och det gick galant. Hon hämtade mig vid bussen, vi fixade stallet och fotograferade hästarna i hagen, E tog bilder på Prinsen som börjar bli stor nu. Efter det åt vi lunch och sedan red vi. Jag på Cloudy och E på Sussie så då fick Prinsen springa omkring fritt på ridbanan. Hur han sprang alltså! Galopperade runt på banan, skuttade och sparkade. Idag gick det ganska bra med two tracken, bättre och bättre.

En stund senare bytte jag och E häst, så jag fick för första gången prova på att rida Sussie. Ännu en häst att "checka av", då jag hittills har ridit Cloudy, Lilleman, Mystery och nu Sussie. Åtta kvar då! Eller fyra om jag inte räknar med unghästarna, Prinsen och såklart lilla Pricken. Sussie var gudomlig att rida. Hennes jog är lika lugn och fin som skritt, mjuk och rytmisk. Efter ridningen gick vi på promenad med ett par andra hästar. E red barbacka på Mystery medan jag ledde treåriga Kajsa i grimma. En sådan himla fin ung tjej. Hon var med mig hela tiden och jag kände ett sådant lugn med henne. En riktig klippa!