Lyckliga hästar


Hästarna fick ett lyckorus och galopperade runt i hagen i full fart, sparkade och bockade. Jag var inte tillräckligt snabb med kameran men jag fick i alla fall med en snutt när Lilleman och Kajsa lekte. Det var Lilleman som försökte trigga igång henne, nypte till på rumpan och kickade. Det var en kall och blåsig dag vilket är perfekt för hästarna, tänk vad skönt att inte behöva torteras av knott, myggor, bromsar och flugor... Det är en av anledningarna till att jag älskar hösten... Man kan rida och det är skönt för båda två. Jag åker ut till gården på torsdag.

TÄVLING - Vinn valfritt smycke från VictorianDreams.se!

Här kommer jag med ännu en tävling för er läsare! Denna gång är det VictorianDreams.se som har sponsrat med pris! Victorian Dreams är en hemsida som säljer allt möjligt när det kommer till asiatiskt mode... Allt från kläder och väskor till söta smycken och färdigdekorerade lösnaglar. Den som vinner den här tävlingen får välja en valfri vara från Victorian Dreams!

Det är säkert inte bara hästmänniskor som läser bloggen, så det här är en tävling som borde passa alla. Men visst är det också kul för oss hästmänniskor att gå runt i något annat än skitiga stallkläder om dagarna.
 

Tävlingsregler:
1. Gå in på VictorianDreams.se och välj ut något du gillar om du skulle bli den lyckliga vinnaren.
2. Blogga om tävlingen där du länkar till Victorian Dreams och min blogg.
3. Kommentera detta inlägg att du är med och tävlar, skriv länken till ditt blogginlägg och berätta gärna vad du skulle välja från hemsidan!

Tävlingen avslutas onsdag den 12 oktober. Lycka till!
 
Tävlingen är avslutad. Grattis till Karin!

Lördag - träning

Idag kom tränare Mia till gården igen och jag fick vara med ännu en gång. Dagen började med att vi fixade stallet som vanligt och gjorde lite nytta på höloftet. Isolerade springor i väggen och fyllde en säck med gammalt hö... Sedan var det lunchdags och efter det ridning. Jag red Cloudy, Elisabeth red Mystery och K red Noche. Vi körde two tracks och omvänd galopp.

Som sist jag red var det inte lätt med two-tracken, men i slutet gick det bättre tack och lov! Det kommer, sakta men säkert. Omvänd galopp var kul. Alltså vänster galopp i höger varv och höger galopp i vänster varv. Det gick bra på läromästaren Cloudy. Däremot tycker jag att det är rätt svårt att hålla mig i fyrkantsspåret. Blir lätt en stor cirkel istället, så det är något annat att tänka på. Efter träningen fikade vi (världens godaste ananaskaka) och pysslade med lite smågrejer i stallet tills det var dags att ta bussen hem. Energirik dag. Jag älskar denna gård och de underbara människorna där. Hästarna var på riktigt bushumör i hagen när det började bli mörkt, perfekt väder för dem med rätt så kraftig vind och låg temperatur... de var lyckliga. Jag kan kanske lägga upp en video på busfröna senare!
 

Cherokee Spirit


Det här är, enligt mig, det vackraste musikstycket på hela jorden. Jag har ingen aning om vad bandet heter, det står olika namn överallt i kommentarerna på YouTube. Mannen som spelar både flöjt och det andra stora, urhäftiga blåsinstrumentet (någon som vet vad det är för något?) är så otroligt fin. Vilken vacker människa.

Two track

Under dagen fixade jag och Elisabeth stallet. Sedan fortsatte vi alla att bygga på rundkorallen, jag borrade hål/hammrade/sågade. Den börjar bli fin som bara den! På ridbanan: Jag red Cloudy, Elisabeth red Sussie (Prinsen som fortfarande är så liten fick vara med på ridbanan) och K red Noche. Inte speciellt länge, jag bara tränade på skritt, trav och galopp. Efter det tittade jag på när K red Cloudy, jag ville se hur han gör för att förhoppningsvis lära mig något. Det ser så himla enkelt och smidigt ut när han rider! Jag ville prova. Skulle försöka mig på en two-track, alltså när hästen är rakställd men röst sig i sidled framåt. Lite svårt att förklara, men bygger muskler bra och samtidigt mjukar upp kroppen på ett bra sätt. Men jag började genast överanalysera situationen och kunde inte bara slappna av och rida. Det var som att alla muskler i min kropp stelnade och jag förvann till en helt annan värld. En dag kommer jag sätta two-tracken, bara jag slappnar av och låter det ske som det ska. Inte tänka på varje rörelse, utan låta jag som djur smälta ihop med ett annat djur. Jag klarar det ju med resten av ridningen, så denna övning ska inte få komma undan.

TÄVLING - Vinn en valfri bältesbuckla!

Nu drar vi igång Westernbloggens första tävling! The Lonesome Pine är en westernbutik på internet som har sponsrat med ett mycket fint pris, nämligen en valfri bältesbuckla från deras Cowgirl-kollektion. Vinnaren får själv välja mellan dessa spännen:
 

 
Vill du vara med och tävla? Här är tävlingsreglerna:
 
1. Skriv ett inlägg i din blogg att du är med och tävlar där dulänkar till The Lonesome Pine och min blogg. Du får mer än gärna använda bilden ovan i ditt inlägg.
2. Svara på frågan: Vad har damtröjan Stetson Horseshoe på ryggen? Svaret hittar du på hemsidan.
 
Du kommenterar detta inlägg att du är med och tävlar. Glöm inte att länka till din blogg/ditt tävlingsinlägg. Tävlingen avslutas onsdag den 6 oktober, alltså om två veckor. 
Lycka till!
 
Tävlingen är avslutad. Grattis till Mickis!

Veckans planer - ridning

På torsdag åker jag ut till gården igen. Jag, Elisabeth och K ska försöka rida en del innan Mia kommer på lördag. Så generöst att jag får vara med ännu en gång! Elisabeth sa att vi kanske rider två hästar var på lördag om vi orkar/hinner. Sedan på söndag kanske min syster följer med ut. Hon vill fotografera oss när vi rider och även prova på att rida själv om det fungerar för dagen.

Tävlingsgrenar att föredra


Om jag någonsin tävlar inom westernridning så blir det barrel race och koklasserna. Det är i alla fall vad jag finner mest intressant just nu, speciellt koklasserna för att det är riktigt rancharbete. Jag vill gärna mig rida på ett vis som gynnar vardagslivet, det vill säga det tunga jobbet. Barrel race verkar också så oerhört kul! Vilken fart alltså! Kolla bara vilka snäva svängar tjejen och hästen lyckas med. Det ligger nog en hel del övning bakom det där... Men man får se till att träna på ett vis som inte skadar hästen och bygger en bra psyke, så att hästen inte känner sig vettskrämd och pressad, utan mer taggad.

Musik


Musik spelar en mycket betydelsefull roll i mitt liv. Utan musik skulle jag vara trasig. Musik är min inspiration till allt och den musik som står mig närmast hjärtat är: natur/folkmusik (Native American Music och även afrikansk folk) och countrymusik.
 
Lyssna på gatumusikanterna i videon ovan. Det är en sydamerikansk tribal song vid namn Ananau.Storslaget. Jag älskar när indianer - amerikanska urinvånare - spelar på gatorna. Jag vet inte vad just detta band heter, men jag gillar gatumusiken hundra gånger bättre än redan inspelade låtar som bara är för perfekta. Jag älskar att höra bruset, hackande röster, andetag, den sanna musiken. Precis allt är underbart med indianmusik. Instrumenten (panflöjt, trummor, rasselinstrument), sångerna (toner, hym, stämmor, texter), danserna och kläderna. Det finns ingen vackrare kultur. Vilka intelligenta, jordnära människor.
 
Musik helar själen. Det har hjälpt mig mycket under livets gång och i tider som dessa kan jag ligga i sängen och bara lyssna ett helt dygn. Tid och rum försvinner...

Fattar galoppen

Holmsånger igår. Vi fixade stallet och efter det tränade vi på banan. Jag red Cloudy och Elisabeth red Noche. Medan vi sadlade spöregnade det ute, det regnade under olika perioder nästan hela dagen. Vi tänkte ta en skogstur först men eftersom vädret var så opålitligt (hörde även muller) så nöjde vi oss med ridbanan. Vi övade på lite allt möjligt. Jag fortsatte med bendingen men det var bara några få gånger jag kände att det blev helt korrekt. Jag galopperade en hel del också, känns bättre och bättre för varje gång. Underbart. Cloudy är en jäkel på att stoppa när man säger "whoa". Speciellt i galoppen, han skulle passa som reininghäst.

Senare under dagen fixade vi ett stängsel till vinterhagen. Vi tog också en promenad med ettåringarna, jag ledde Dolly och Elisabeth ledde Lacey. De ville så gärna tillbaka till sina mammor! Dags att träna lite i att vara ifrån dem nu. Vi hörde Noches och Bonnys gnäggningar från andra sidan av gården. Lacey och Dolly var rätt spända, men duktiga ändå. Dolly gnäggar inte, hon tjuter som en biltuta. Det låter lite konstigt men ganska gulligt ändå!

BloggtipsFina Emmy vann bloggdesignen som jag lottade ut, och jag tänkte tipsa er om hennes blogg. Hon rider nämligen också western och skriver mycket om just det ämnet. Klicka här för att komma till hennes blogg!

Träning för Mia Ekström

I förrgår kom westerntränare Mia Ekström till gården och ägarna var så snälla och lät mig vara med. Jag red Cloudy, Elisabeth red Lilleman och K red Noche. Jag måste börja med att säga att Mia var hur härlig som helst, en otroligt trevlig, rolig och kunnig instruktör. Denna gång tränade vi mycket basic och mjukgörande övningar. Det kändes alldeles lagom för min kunskapsnivå och det var också bra för Lilleman som är rätt stel.

Vi gjorde lite allt möjligt. Bending, serpentiner, rida runt konor, volter i skritt, trav, galopp och så vidare. Lilleman och Elisabeth var jätteduktiga med galoppfattningen. Med Cloudy och Noche som är äldre och mer tränade, fick vi bara fatta galopp direkt från skritt och det gick galant. Trots att Cloudy redan kan så kändes det inte bara som att jag “hängde med i hans automatik”, utan jag använde faktiskt hjälperna och förstod dessutom.

Mitt under träningen fick K för sig att leta efter en grej i stallet, så jag hängde med på Cloudy och fick hålla Noche samtidigt utanför stallet. När K kom tillbaka blev det full galopp tillbaka till ridbanan. Vi tränade lite mer tills alla kände sig nöjda. Det var en suverän dag och jag är så tacksam över att jag fick vara med på träningen! Det så härligt att jag nu kan börja fokusera mer på själva ridningen, jag börjar fatta galoppen (ordvits där).

Innan Mia kom tänkte jag och Elisabeth städa upp på ridbanan. Elisabeth hämtade Sussie och Prinsen (mamma och bebis). Medan jag tog bort konor och samlade ihop bommar, så fick Prinsen lite spontanövning på att ta sig över bommar... Sussie gick nämligen över en hög bommar och när Prinsen följde efter så råkade han snubbla till vilket förde lite ljud. Eftersom han blev lite rädd så fortsatte Elisabeth gå över bommarna med Sussie ända tills Prinsen gjorde samma sak. I början gick han bara förbi dem... Han förlorade intresset lite grann i slutet men till sist lyckades han gå över i alla fall en bom, och då såg han skapligt nöjd ut.

Utveckling

Var på gården i torsdags, det var underbart. Jag och Elisabeth gjorde först stallet. Mockade elva boxar, fixade nytt torv, sopade, kastade ner hö och så vidare. Sedan kom ägarna hem och då åt vi alla lunch tillsammans. En portion spicy chicken and rice senare så tog vi en ridtur ut i skogen. Jag på Cloudy, Elisabeth på Bonny och K på Noche. En bra bit in i skogen blev det lite problem med Bonny, så Elisabeth drog hem med henne och arbetade lite med Kajsa istället. Jag och K fortsatte och det blev en lång och helt fantastisk skogstur! Jag uppfyllde en av mina största drömmar, att galoppera i full fart i skogens terräng och över öppen mark. Det var magiskt.
 
När vi kom tillbaka till stallet var det dags för nästa häst. Jag red Lilleman och K red Mystery. Det blev en något kortare men mysig tur i skogen. Bara skritt och lite trav. Mest hetstrav för Lillemans del, så fort Mystery kom utom synhåll var han tvungen att springa ifatt henne. Jag tror att det blev mer än tre timmars ridning sammanlagt. Önskar att man kunde ta bilder med ögonen. Medan man galopperar så snabbt man kan i så kan man fånga sina intensiva minnen direkt på bild. Levande fotografier...

Slitna stövlar som nya

Idag hämtade jag mina stövlar från skomakaren. Vilken skillnad jämfört med förra inlägget...

 

Slitna stövlar 
 
Mina kära boots behövde verkligen en renovering, så nu har jag lämnat in dem till skomakaren. Klackarna är så slitna att de har varit svåra att gå i på sistone. Innan jag lämnade in stövlarna till skomakaren så "tömde jag" klackarna. Det har blivit en rutin förstår ni. Det är fyra stora hål rakt upp i klackarna nämligen, och jag fick ut en gigantisk hög jord och stenar.