Barbackapad

Provade som sagt att rida med barbackapaden i söndags. Gick bättre med two-tracken än någonsin tack vare den. När man rider barbacka får man så mycket bättre kontakt med hästen, man känner minsta rörelse man gör (för både häst och människa). Enklare att komma åt med skänklar, det tycker jag är svårast med sadel när så mycket läderremmar och grejer är i vägen, plus att när man rider barbacka hänger alltid fötterna i sin naturliga höjd. Det är bättre att rida med pad istället för helt barbacka. Dels glider man inte runt på hästryggen då paden är i mocka, och dels blir den också som stoppning/skydd för hästens ryggrad och andra känsliga delar.

Påsk i Holmsånger

Fredag: Jag och B åkte ut tidigare till gården, vid 12-tiden. Tog det lugnt, hjälpte till med maten och så vidare. Tråkig nyhet däremot... Kattbebisen dog kort efter att vi kom. Den var alldeles för liten och svag. Sorgligt, men det kom inte direkt som en chock. Vi alla åt lunch (cirka 14 stycken första dagen) och efter det red jag och Kari ut i skogen. Fantastiskt vårväder! Vi tog en rätt lång runda, några ställen som jag inte har varit på förut. Galopperade över ett fält vilket gick väldigt snabbt. Precis som jag vill ha det. Kom tillbaka då N och resten av gänget hade anlänt.
 
Lördag: Det var sommar. Strålande sol och varma vindar. Tog fyrhjulingen ner till hamnen. Sedan var det stallfix, bergsbestigning, cykla till Konsum, cupcake-bak. Vi ställde ut cupcakesen utomhus för att svalna... Då kom hundarna hem och trampade såklart i de vackra skapelserna.
 
Söndag: Gick upp för att rida direkt på morgonen med Kari på banan. Denna gång provade jag en barbackapad som förhoppningsvis skulle underlätta two-track-arbetet. Det gjorde det. Skriver med om det i ett eget inlägg! Efter ridningen gjorde vi oss redo för lång vårvandring! Vi åkte bil (sju personer totalt) ut på grusvägarna för att sedan vandra hem genom skogen. Matpaus vid vattnet. Hoppade över små bäckar och fick äventyra en hel del. Tog oss kanske fyra timmar att komma hem. Alla fyra hundar var med, de verkade gilla promenaden väldigt mycket. Olyckligtvis sprang Bobbis bort och vi hittade honom inte. Fast vi var ganska nära hem vid den tiden och tänkte att han skulle spåra oss. Det gjorde han inte... Vi åkte ut senare och letade med bil senare och fann honom, lyckligtvis. 


 
 

Nyfödda kattungar

I förrgår var jag ute på gården för att hjälpa till med höleverans. Men vi fick lite mer än bara hö... Ungefär halvvägs igenom stora hövagnen så sade höbonden att det låg några katter där. Jag och E kilade ner för att titta. En kattmamma med två kattbebisar som hade krupit in i vagnen! De hade liksom varit med under resan på stora vägen och allt. Mamman sprang iväg ganska direkt, men bebisarna var kvar. Den ena hade dött...  Men den andra levde. Jag har aldrig i hela mitt liv sett något så litet. Ögonen var inte öppna ännu. Den jamade exakt hela tiden med världens ynkligaste små "mjau".

Vi tänkte i alla fall att mamman kanske kom tillbaka när vi hade gått. Så ungen fick lilla i en stor hink med hö i solen nära stallet. E har uppdaterat mig lite nu, och tydligen kom aldrig mamman tillbaka till ungen. Men hon lyckades mata den med grädde flera gånger så den verkar må bra.
 

Ground work

I fredags åkte jag ut till gården och sov över en natt. Vid sex på morgonen dagen efter gav vi hästarna frukost, lade på täcken och släppte ut dem i hagen. Vi hann mocka några boxar innan frukost också, ju mindre man har att göra på dagen desto skönare. Åt frukost vid åtta och gjorde sedan klart stallet. Hämtade Bonny (engelska fullblodet) från hagen och arbetade med henne i rundkorallen. Jag fullkomligt älskar markarbete, så givande. I rundkorallen tar vi av grimman helt och hållet och använder oss endast av kroppsspråket. Började med att få ut Bonny i spåret och jobbade henne sedan i skritt, trav och galopp.När jag stannade kom hon in till mig i mitten, jag gick, hon följde efter varenda steg jag tog. Jag stod bredvid henne och backade, då backade hon. Så fin. Efter det arbetade E med Bonnymer i rundkorallen och jag studerade.
 
 


 
Video när Elisabeth jobbar med Bonny:

Jag provade även att arbeta med lilla Pricken (shettisen) i rundkorallen. Fick igång honom i trav ibland men jäklar vad han sparkade bakut och visade att han minsann inte gick med på vad som helst. Älskar den där ponnyn.

Vi lunchade hästarna, åt lunch själva och jobbade sedan med Mystery i rundkorallen. Det gick bra att arbeta med Mystery, hon lyssnade fint och följde efter mig i slutet som Bonny gjorde. Egentligen skulle jag och E också prova på att plaska i lite vatten med unghästarna Lacey och Dolly men det hann bli ganska ruggigt väder...

Fia med hästar

För ett par veckor sedan, kanske mer, så följde min syster med mig ut till gården. Som jag skrivit förut är min syster väldigt hästrädd sedan en olycka hon var med om som liten. Men nu slappnade hon av helt ute i hagen och fann lyckan bland hästarna. Se sådan fin bild på henne och lilla underbara unghästen: