Lunchen är serverad

 
Så tacksam över stallkatternas gåvor vi möts av varje dag innanför dörren. Det är ju skönt att slippa tänka på att ha med sig matlåda... Tack Dregel, Majsan och Grolle.

De vackraste djuren på jorden.

Det tar sig ute i Holmsånger nu. Vad som finns kvar att göra i stallet är tvättning, småplock, sopsortering och rensning på höloftet. Jag fortsätter med hästarna i lugn och ro. Försöker att göra något med dem varje dag för att inte ödsla dyrbar sommartid, men tar ett steg i taget i den takt som behövs.
 
 
 
Separation verkar ha varit jobbigt för pollarna, helt förståeligt och naturligt. För ett par dagar sedan tog jag ut Kajsa från hagen bara för att se deras reaktion med ett stängsel emellan dem. Jag höll mig nära hagen och arbetade Kajsa lite grann; flytta på rumpan, backa, halt, korsa benen, flexa. Lillen ville vara med och kika i början men sedan var det trökigt så han gick därifrån. Dagen efter tog jag upp Kajsa till tie-posten som ligger en bit ifrån hagen, precis utanför stallet. Förvånadsvärt nog brydde sig inte Lillen ett dugg, inte Kajsa heller för den delen men det var ju mer förståeligt. Lillen tog vara på ögonblicket och åt av Kajsas hö... Härligt! Kajsa blev ordentligt ryktad och Lillen fick lära sig att det är okej att ha ett staket mellan sig och sin älskade flockkompis. När de är tillsammans i hagen är de rätt så självständiga och kan stå väldigt långt ifrån varandra ibland, trots att de bara är två. Nästa steg är att ha dem ifrån vandra utom synhåll. Det är väl där det ligger. Idag tog jag Kajsa till tie-posten igen och allt gick suveränt. Lillen trodde att han också skulle få komma ut först men när jag stängde stängslet fick han tillbaka till höet alldeles lugn. Kajsa verkade framåt att gå till pålen för att bli borstad, alltid kul med en positiv attityd. Jag känner att hon litar mer på mig nu. Åtminstone så är vi på god väg dit, att hon ser mig som en trygg ledare. Fast man vet ju aldrig hur det blir den dagen vi börjar rida och jag kräver mer av henne, då räknar jag med att bli testad...
 
När det var dags att ta in hästarna tog mamma Kajsa och jag Lillen. Tänkte att Lillen också behöver tränas i att vara uppbunden så innan de fick komma in till maten borstade vi utanför. Jag vet inte hur mycket erfarenhet Lillen har i att vara uppbunden, han har nog aldrig stått vid tie-posten i alla fall. Tog honom någon minut att lista ut läget. Han backade, märkte att han var fast, stretade emot, körde upp huvudet, insåg att han inte kom loss och slappnade av. Jag hade precis börjat borsta honom (intorkad lera över hela kroppen) när det mullrade till i himlen. Tänkte att det inte var något mer än så och fortsatte, bara bra att hästarna får vara med mig i alla väder. Mullrade mer och kände en regndroppe på kinden. Kände på mig att nu borde vi kanske gå in... Och sekunden hästarna steg in i stallet vräkte det ner, först regn och sedan hagel. Smattrade som bara tusan. Borstade klart Lillen inomhus, det gick bra.
 
 

Fånga varje vacker stund

 
Jag äter min lunch i solen och känner årets första varma vindar. Jag känner doften av jorden under mig där jag sitter. Jag hör hästarnas hovar slå i marken och jag ser naturen komma till liv åter igen, grönskan som sprider sig där solens strålar träffar. Mina fyrbenta vänner väljer att vara där jag är, dels för att de hoppas på något gott men kanske även för att de njuter av min sång och ljudet av min gitarr, en magisk vårdag som denna.

Banjo boys

 
Från och med nu är jag ute hos hästarna hela dagarna, för nu jäklar är det vår och då ska det hända saker och ting må ni tro. Min hästrädda mor var så duktig och ledde Kajsa in i stallet här om dagen. Vi ska börja promenera med hästarna tillsammans nu för Lillen behöver träning i att bli ledd på ett respektfullt och avslappnat vis. Kajsa ska börja ridas. Lillen ska ridas in. Mer spännande än så kan det inte bli!
 
Det är roligt att ha sällskap ute på gården också, min kära mor som trivs i naturen är oftast med mig om dagarna.
Ibland har jag tur och får sällskap av killarna. Då blir det gitarr och banjo för fulla muggar.