Glowing morning frost, you remind me of the summer I have lost.

Jag är en renodlad sommartjej, jag lever för sommaren. Vintern är mysig precis i början när den första snön faller och julen närmar sig. Efter julen, eller kanske nyåret, är jag färdig med det långa och mörka halvåret. Om ändå vintern och sommaren kunde byta plats. Så vi fick en riktig lång och varm/torr sommar så man riktigt längtar till vintern - och efter det en lagom, kort period av kyla och snö. Det är bara så besvärligt när vintern ska vara så oändlig. Sedan kommer sommaren som känns som ett par veckor.

Dock finns det ett undantag när jag verkligen gillar vintern (förutom starten och juletiderna). Och det är de där sällsynta dagarna när snön faller mycket men lätt, vinden är stilla, det gamla gråa och smutsiga har fått ett nytt täcke och träden glittrar av frost. Då trivs jag. En av mina första dagar med hästarna var en sådan dag. Det var fint.

Promenaden från bussen som vanligtvis känns som ett frustrerande moment blev nu till en ren fröjd. Såhär såg det ut när jag kom till gården:22/01/2013 - Körkort & hästar

Igår började jag en intensivkurs för körkortet. Det är långa dagar, från 09 på morgonen till runt 16-18. Mycket information som ska in i huvudet under två veckor. Men det ska bli så otorligt skönt att kunna ta mig var jag vill, när jag vill! Nu under intensivkursen blir det såklart inte så mycket tid över för hästarna. Vi har lagt upp det såhär; Jag pluggar hela dagen och eftermiddagen. Mamma plockar upp mig utanför trafikskolan när jag slutar, vi fortsätter ut till hästarna. Där hjälps vi åt att göra stallsysslorna (tyvärr står hästarna i boxar nu men det ska också  fixas, mer om det senare!). Mockar, fyller vatten, mat, hö och så vidare. Till sist tar jag in hästarna och vi åker hem. Så hur frestad jag än är på att umgås med mina fina, lurviga vänner så måste jag prioritera körningen ett tag nu. Det kommer att vara så värt det! Tänk när jag kan köra ut till gården exakt vilken tid jag vill och parkera precis utanför stallet. Utan att behöva gå tre kilometer genom en skogen (fint på ljusa och varma sommaren, mindre kul på mörka och kalla vintern). Om jag får lust att rida klockan tre på natten så kan jag göra det. Vilka möjligheter!

Så då vet ni i alla fall varför det inte blir så mycket inlägg om just mina hästar dessa två-tre veckor. Håll ut, precis som jag gör...
 
Kan i alla fall ge en uppdatering om dregelkatten! Ja, vi har ju återförenats! Han dreglar inte lika mycket men är precis lika kelig. God bless him.

Projekt Sadelkammare

Förra veckan fixade jag upp sadelkammaren. Mitt första rumprojekt. Nu blir det här med hästarna en nystart för mig och alla inblandade, och då ska det vara rensat, städat, organiserat och funktionellt. Just organiserat och rent känns extra viktigt för mig. Gården är så oerhört vacker och har all världens möjligheter, ett ställe där man har lagt ner mycket tid och pengar. Därför vill jag sköta om den på bästa sätt. Innan jag städade upp sadelkammaren var den stökig, dammig och inte särskilt systematisk. Absolut inte dåligt skött, i en sadelkammare hamnar ju saker lite överallt naturligt och det blir smutsigt efter ett tag av leriga stövlar, utrustning och produkter. Men nu är den verkligen fräsch på alla sätt och vis.

Snabb översikt på hur det såg ut före:


EFTER:

Första synen rakt framifrån från dörren.

Första synen åt höger från dörren.

Direkt till höger om dörren. Ombytesplats med kläder. Nedan finns endast boots/skor för ridning. En stol och spegel fattar fortfarande men det är på G.

Kortväggen längst in - vägg för huvudlag.
 
På den övre raden är det träns, fast jag kommer endast att använda mig utav hackamoren med bosalen som hänger där i mitten. På den undre raden är det grimmor (repgrimmor använder jag), ledrep och längre rep.

Sadlarna som finns just nu. De längst fram är två reiningsadlar. Jag ska skaffa mig en gammal hederlig slit-och-släng-westernsadel, kanske mer anpassar för trail, utan mönster och silver. En som jag kan nöta och inte behöva vara så försiktig om. En att verkligen kunna rida i, så att säga.

Den svarta westernsadel är mer slit-och-släng. Under är en barpackapad som är helt underbar att rida med!

Dubbelskåp 1, översikt.

Allra högt upp finns sadelväskor, benskydd som jag inte använder samt stallets juldekorationer.

Oöppnade westernpadar som jag inte heller direkt kommer att använda.

Öviga sadel/pad-tillbehör.

I vänstra hörnet är en stor hög av grimmor, ledrep och rep. Jag använder som sagt bara repgrimmor men det är bra att ha dessa vid behov. Det finns bland annat tre-fyra fölgrimmor och man vet aldrig när de behövs.

I mitten har jag alla slags reflexer.

Bredvid reflexerna finns övriga träns och träns-tillbehöver. Ett par sporrar jag inte kommer att använda. I högra hörnet har jag flughuvor.

På nästa hylla finns först en liten blandning av impregering- och tvättmedel.
 
Sedan läkemedelslådan. Där finns verkligen allt! Sprutor, handskar, plåster, tejp, stetoskop, mindre verktyg, bandage och så vidare.

I högra hörnet har jag nya westernpaddar som jag kommer att använda när det är dags och över dem ligger sadelgjordar av alla olika slag.
 
På hyllan under har jag schabrak och vojlockar. De används ju inte med kan vara bra att ha till olika syften. Över dem har jag en väska med snoddar och rosetter till manen. Kanske flätar jag mitt eget hår med dem, men i hästarnas man/svans hamnar de nog aldrig...
 
I mitten finns olika slags ludd och till höger är det fullt av sprillans nya benskydd och benlindor. Igen, ingenting jag använder, men man vet aldrig vad som kan hända och när jag kanske behöver dem.
 
Längst ner i skåpet har jag först tomma nyskrubbade ryktlådor...
 
... Och till sist en stor låda proppad med benlindor, bandage och lite sådant som inte fick plats i läkemedelslådan.
 
Såhär ser det ut på högersidan av det dubbelskåp som jag nyss har gått igenom. Två hyllor för benskydd. Eftersom jag inte använder benskydd lägger jag istället mina olika arbetshandskar i några av facken.
 
Helt perfekt!

Alla westernpadar- och filtar hänger på väggen direkt till höger om dörren. Alltså över alla kläder och min speciella ombytersplats.
 
Under hänger jeans, jackor, skjortor, chaps, hatt.
 
Till vänster om sadlarna är det fina fönstret med fönsterbänk och på kortväggen närmast dörren finns ännu ett dubbelskåp.
 
På fönsterbänken ligger en hög häst- och westernridningsböcker. Nedanför finns alla slags skor som inte är för ridning. Arbetskängor och stövlar.
 
Dubbelskåp 2, översikt.
 
Denna gång börjar vi längst ner. Till höger finns övriga stallkläder som inte är mina/inte används. Under är en stor hög av ridhjälmar, bra att ha om det kommer andra människor vill ha hjälm. Till vänster ligger först en säkerhetsväst, under några till schabrak jag inte fick plats med i det första dubbelskåpet och under dem är en stor loksele (eller vad det nu kallas, jag är inte så upplyst på den fronten).
 
Sedan har vi två hyllor för täcken Tjocka vintertäcken, mjuka, hårda, regntäcken. Jag var nöjd med att jag lyckades klämma in alla täcken på dessa två hyllor när jag sedan upptäckte en gigantisk hög täcken i en tom hästbox och en hög till i tvättrummet. Vill tillägga att jag inte är en sådan som har täcken om jag verkligen inte behöver det, jag absolut avskyr människor som lägger på varma vintertäcken på hösten "i hopp om att slippa den hemska vinterpälsen". Men nu är det iskallt och hästarna har inget vindskydd i hagen ännu. De har inte heller fri tillgång till hö än och då måste de få värme på något annat vis, då är täcken bra.
 
Schampon, balsam, hovlack och allt vad det heter. Lädervård, tvålar, fett, oljor.
 
Röd hink med diverse verktyg, bland annat håltänger för läder. En hög med mindre, rena handdukar och någon halvskum "hästhandduk".
 
På översta hyllar har jag först till höger en påse med övriga saker, tillbehör till olika prylar och grejer jag inte riktigt vet vad de är till. Påsen bredvid innehåller sådana där tvätthuvor. Har dock aldrig förstått varför man behöver en sådan. Till vänster klippmaskin, en låda med fler överblivna saker. Måttband. Jag har ingen närbild på sidan längst till vänster av denna hylla, men ni kan se på översiktsbilden. Där har jag en låda med tvättsvampar och tävlingstäcken/rosetter. Behöver jag ens tillägga att de inte heller lär komma till anvädning? Ni känner väl mig nu.
 
Sist men inte minst har jag bakom dörren ställt två sadelbockar och två "påsar med påsar", en för tunna plastpåsar och en för tjockare plastväskor.

Inte slut där...

En sak som jag glömde att skriva igår... Det är också andra stora saker på gång. Höjdpunkten för mig är att få ha egna hästar som jag får sköta exakt som jag vill och finner lämpligast. Men resten är väldigt kittlande det med, nu ska bara allt ske på rätt sätt och i rätt tid. Och det är en lång process, så tills det är dags håller jag tyst om det.

Just nu sitter jag på bussen på väg till hästarna. Snart slipper jag buss! Jag har övningskört privat med min Johan och på måndag börjar jag en intensivkurs. Som jag har längtat till körkortet, att vara fri och självständig. Ett måste när man har hästar dessutom.

What I've prepared for all my life

Det finns inte längre någon anledning att hålla det hemligt. Just gonna spit it out... Jag har två hästar. Ja!!! Ni läste rätt. Jag, tjejen som alltid har drömt om att ha egna hästar, har nu inte bara en utan två stycken hästar. Lyckan är total, och det har den varit sedan i måndags då jag tog över dem. Det bästa av allt är att det är två hästar som jag känner sedan tidigare, på den mest älskade gården där hela äventyret började för tre år sedan. En magisk känsla. Det sägs att man inte ska se tillbaka och sakna, det förflutna kommer aldrig igen. Men jag fortsatte att sakna, jag borrade mig fast i minnena som betydde så fruktansvärt mycket för mig, och jag hittade en väg tillbaka.

Det finns så mycket att säga så jag vet inte var jag ska börja. Denna vecka stadgar jag mig, rensar, finner rutiner, funktionella vanor och lär känna hästarna på nytt. De är så fina. Först har vi den lilla killen som var ett spralligt föl under min tid i Holmsånger. Nu är han två år gammal och en sådan vacker syn! Han är ännu inte registrerad med fullständigt namn. De flesta kallar honom "Prinsen" men för mig är han Chinook men kallas bara LIllen (och såklart fjantiga/halvgulliga smeknamn och förkortningar). Sedan har vi Kajsa runt fem år gammal. Hon har jag alltid känt mig kopplad till på något vis så det är helt underbart att ha henne i min ägo. Jag svär att det är något speciellt till båda dessa hästar. Glädjen är obeskrivlig.

Nu avslutar jag detta inlägg. Det blir en bit i taget, under tiden jag bygger upp ett helt nytt liv för mig själv. Äntligen!
 
Flockledare Kajsa (av den lilla flocken som är just nu). En bra sådan, hon lär den unge läxor varje dag.

Chinook, lill-Nooki. Det enda bra med ny snö är att det ser vackrare ut än gammal, annars välkomnar jag våren med öppna armar! Jag vill ut och ha roligt med mina hästar! Och med det menar jag utan att halka tre gånger per tjugonde meter och snubbla på ojämn, packad is.

Preparations

 
Nu är det verkligen inte långt kvar! Fast jag avvaktar med att skriva om det tills det är säkert och ingenting kan gå fel... Tills dess, lite tillhörande ämnen. Idag har jag köpt femton meter (16mm) juterep. Blir att pyssla med imorgon om jag kan hitta ett slitstarkt snöre. Vad ska tillverkas tro?