Glowing morning frost, you remind me of the summer I have lost.

Jag är en renodlad sommartjej, jag lever för sommaren. Vintern är mysig precis i början när den första snön faller och julen närmar sig. Efter julen, eller kanske nyåret, är jag färdig med det långa och mörka halvåret. Om ändå vintern och sommaren kunde byta plats. Så vi fick en riktig lång och varm/torr sommar så man riktigt längtar till vintern - och efter det en lagom, kort period av kyla och snö. Det är bara så besvärligt när vintern ska vara så oändlig. Sedan kommer sommaren som känns som ett par veckor.

Dock finns det ett undantag när jag verkligen gillar vintern. Och det är de där sällsynta dagarna när snön faller mycket men lätt, vinden är stilla, det gamla gråa och smutsiga har fått ett nytt täcke och träden glittrar av frost. Då trivs jag. En av mina första dagar med hästarna var en sådan dag. Det var fint.

Promenaden från bussen blev till en ren fröjd. Såhär såg det ut när jag kom till gården:22/01/2013 - Körkort & hästar

Igår började jag en intensivkurs för körkortet. Mycket information som ska in i huvudet under två veckor. Men det ska bli så otorligt skönt att kunna ta mig var jag vill, när jag vill! Nu under intensivkursen blir det såklart inte så mycket tid över för hästarna. Vi har lagt upp det såhär; Jag pluggar hela dagen och eftermiddagen. Mamma är snäll och plockar upp mig utanför trafikskolan när jag slutar, vi fortsätter ut till hästarna. Där hjälps vi åt att göra stallsysslorna (hästarna står ju i boxar nu men det ska också ändras, mer om det senare!). Mockar, fyller vatten, mat, hö och så vidare. Till sist tar jag in hästarna. Tänk när jag kan köra ut till gården exakt vilken tid jag vill och parkera precis utanför stallet. Utan att behöva gå tre kilometer genom skogen (underbart på ljusa och varma sommaren, mindre kul på mörka och kalla vintern). Om jag får lust att rida klockan tre på natten så kan jag göra det. Vilka möjligheter!

Så då vet ni i alla fall varför det inte blir så mycket inlägg om just mina hästar dessa två-tre veckor. Håll ut, precis som jag gör...
 
Kan i alla fall ge en uppdatering om dregelkatten! Ja, vi har ju återförenats! Han dreglar inte lika mycket men är precis lika kelig. God bless him.

Projekt: Sadelkammare

Förra veckan fixade jag upp sadelkammaren. Mitt första rumprojekt. Nu blir det här med hästarna en nystart för mig och alla inblandade, och då ska det vara rensat, städat, organiserat och funktionellt. Just organiserat och rent känns extra viktigt för mig. Gården är så oerhört vacker och har all världens möjligheter, ett ställe där man har lagt ner så mycket tid och pengar. Därför vill jag sköta om den på bästa sätt. Holmsånger betyder helt enkelt så mycket för mig och jag ägnar mer än gärna min själ åt att vårda denna gård.

Innan jag städade upp sadelkammaren var den stökig, dammig och inte särskilt systematisk. I naturlig ordning i en sadelkammare hamnar ju saker lite överallt och det blir kaotiskt efter ett tag av leriga stövlar, utrustning och produkter. Men nu är den verkligen ordnad och fräsch på alla sätt och vis...

Resultatet:
 
 

Direkt till höger om dörren. Ombytesplats med kläder. Nedan finns endast boots/skor för ridning. En stol och spegel fattar fortfarande men det är på G.

Kortväggen längst in - vägg för huvudlag.
 
På den övre raden är det träns. På den undre raden är det grimmor, ledrep och längre rep.

Sadlarna som finns just nu. De längst fram är två reiningsadlar. Jag ska skaffa mig en gammal hederlig slit-och-släng-westernsadel, kanske mer anpassad för trail. En som jag kan nöta och inte behöva vara så försiktig om.

Den svarta westernsadel är mer slit-och-släng. Under är en barpackapad som är helt underbar att rida med!

Dubbelskåp 1, översikt.

Allra högt upp finns sadelväskor, benskydd samt stallets juldekorationer.

Paddar.

Öviga sadel/pad-tillbehör.

I vänstra hörnet är en stor hög av grimmor, ledrep och rep. Det finns bland annat tre-fyra fölgrimmor och man vet aldrig när de behövs...

I mitten finns alla slags reflexer.

 

På nästa hylla finns först en liten blandning av impregering- och tvättmedel.
 
Sedan läkemedelslådan. Där finns verkligen allt! Sprutor, handskar, plåster, tejp, stetoskop, mindre verktyg, bandage och så vidare.

I högra hörnet har jag nya westernpaddar och över dem ligger sadelgjordar av alla olika slag.
 
På hyllan under finns schabrak och vojlockar. De används ju inte med kan vara bra att ha till olika syften.
 
I mitten finns olika slags ludd och till höger är det fullt av sprillans nya benskydd och benlindor. Igen, ingenting jag använder, men man vet aldrig vad som kan hända och när vi kanske behöver dem.
 
Längst ner i skåpet har jag först tomma nyskrubbade ryktlådor...
 
... Och till sist en stor låda proppad med benlindor, bandage och lite sådant som inte fick plats i läkemedelslådan.
 
Såhär ser det ut på högersidan av det dubbelskåp som jag nyss har gått igenom. Två hyllor för benskydd. Eftersom jag inte använder benskydd lägger jag istället mina olika arbetshandskar i några av facken.
 
Helt perfekt!

Alla westernpadar- och filtar hänger på väggen direkt till höger om dörren. Alltså över alla kläder och min speciella ombytersplats.
 
Under hänger jeans, jackor, skjortor, chaps, hatt.
 
Till vänster om sadlarna är det fina fönstret med fönsterbänk och på kortväggen närmast dörren finns ännu ett dubbelskåp.
 
Dubbelskåp 2, översikt.
 
Denna gång börjar vi längst ner. Till höger finns övriga stallkläder som inte är mina och inte används. Under är en stor hög av ridhjälmar, bra att ha om det kommer andra människor vill ha hjälm. Till vänster ligger en säkerhetsväst, under några till schabrak jag inte fick plats med i det första dubbelskåpet och under dem är en stor loksele (eller vad det nu kallas, jag är inte så upplyst på den fronten).
 
Sedan har vi två hyllor för täcken Tjocka vintertäcken, mjuka, hårda, regntäcken. Jag var nöjd med att jag lyckades klämma in alla täcken på dessa två hyllor när jag sedan upptäckte en gigantisk hög täcken i en tom hästbox och en hög till i tvättrummet.
 
Schampon, balsam, hovlack och allt vad det heter. Lädervård, tvålar, fett, oljor.
 
Röd hink med diverse verktyg, bland annat håltänger för läder. En hög med mindre, rena handdukar.
 
På översta hyllar har jag först till höger en påse med övriga saker, tillbehör till olika prylar och grejer jag inte riktigt vet vad de är till som som bör sparas... Påsen bredvid innehåller sådana där tvätthuvor. Till vänster klippmaskin, en låda med fler överblivna saker. Måttband.

Inte slut där...

En sak som jag glömde att skriva igår... Det är också andra stora saker på gång. Höjdpunkten för mig är att få ha egna hästar som jag får sköta exakt som jag vill och finner lämpligast. Men resten är väldigt nervkittlande det med, nu ska bara allt ske på rätt sätt och i rätt tid. Och det är en lång process, så tills det är dags håller jag tyst om det.

Just nu sitter jag på bussen på väg till hästarna. Snart slipper jag buss! Jag har övningskört privat och på måndag börjar jag en intensivkurs. Som jag har längtat till körkortet, att vara fri och självständig. Ett måste när man har hästar.

Vad jag har förberett mig för hela livet

Det finns inte längre någon anledning att hålla det hemligt. Just gonna spit it out... Jag har två hästar. Ja. Ni läste rätt. Jag, tjejen som alltid har drömt om att ha egna hästar, har nu inte bara en utan två stycken hästar. Lyckan är total, och det har den varit sedan i måndags då jag tog över dem. Det bästa av allt är att det är två hästar som jag känner sedan tidigare, på den mest älskade drömgården Holmsånger där hela äventyret började för tre år sedan. En magisk känsla. Det sägs att man inte ska se tillbaka och sakna, det förflutna kommer aldrig igen. Men jag fortsatte att sakna, jag borrade mig fast i minnena som betydde så innerligt mycket för mig. Och jag hittade en väg tillbaka.

Det finns så mycket att säga så jag vet inte var jag ska börja. Denna vecka stadgar jag mig, rensar, finner rutiner, funktionella vanor och lär känna hästarna på nytt. De är så fina, åh om ni bara visste. Först har vi den lilla killen som var ett spralligt föl under min tid i Holmsånger. Nu är han två år gammal och en sådan vacker syn! Han är ännu inte registrerad med fullständigt namn. Han kallades "Prinsen" som bebis men för mig är han bara Lillen. Sedan har vi Kajsa som är runt fem år gammal. Hon har jag alltid tyckt så himla mycket om så det är helt underbart att ha henne i min ägo. Jag svär att det är något speciellt med båda dessa hästar. Glädjen är obeskrivlig! Jag är den lyckligaste människan i världen!

Nu avslutar jag detta inlägg. Det blir en bit i taget, under tiden jag bygger upp ett helt nytt liv för mig själv. Äntligen...
 
Flockledare Kajsa (av den lilla flocken som är just nu). En bra sådan, hon lär den unge läxor varje dag.

Lillen.

Preparations

 
Nu är det verkligen inte långt kvar! Fast jag avvaktar med att skriva om det tills det är säkert och ingenting kan gå fel... Tills dess, lite tillhörande ämnen. Idag har jag köpt femton meter (16mm) juterep. Blir att pyssla med imorgon om jag kan hitta ett slitstarkt snöre. Vad ska tillverkas tro?