Köpa sadel och hackamore

I samband med flytten kommer jag att behöva köpa min allra första egna sadel, och diverse annan utrustning. Det känns faktiskt jättehärligt att ha mitt eget och kuna nöta det precis som jag vill! Problemet är bara att det verkar svårt att hitta den typen av sadel jag vill ha här i Sverige, och om jag hittar en liknande så är det dyrt! Inte lika dyrt som 40.000-kronors-sadlarna folk tävlar i (det kanske inte ens är dyrt för en reiningsadel, jag har jävligt dålig koll där) men allt är ju relativt. Dyrt för mig är 10.000 och uppåt. Egentligen har jag inte råd med en sadel över 3000. Ska jag vara helt ärlig så har jag inte råd med ens en sadelfilt för 200 spänn just nu. Men jag tänker inte rida barbacka resten av livet. Jag tänker inte låta Kajsa gå ner sig ännu mer och jag tänker inte låta Lillen förbli oinriden resten av livet, bara för att jag har kass ekonomi för tillfället. Så det blir att prioritera mina fina.

Vad jag behöver mest: sadel och hackamore. Jag rider ju i mina repgrimmor vilket fungerar ypperligt, men jag känner att jag vill testa ett mer träns-liknande huvudlag så jag också kan variera mig, speciellt nu när Lillen ska ridas in. Bosal har jag ridit med förr, men då var det dålig storlek för Kajsa så den låg och tryckte för hårt på fel ställen. Så en bra kvalitetsbosal utan stålkärna och med de rätta tyglarna, det blir kanon. Det är just tyglarna som jag inte trivs med på repgrimman. Gillar mitt lätta rep men knutarna känns fortfarande klumpiga och ojämna, hur många gånger jag än ändrar på dem.

Irritationsobjekt #1: Köpte mina dröm-Wrangler-jeans på Chappen med extra långa ben bara för att alla jeans jag någonsin ridit har varit superkorta och sett fjantiga ut. Nu överdrev jag och köpte de längsta jag kunde hitta, så jag går och viker upp dem istället. Och när jag sitter i sadel ser de då... ÄNNU kortare ut än alla skitjeans jag någonsin haft. Lyckat! Blir nog att sy upp dem i den ultimata längden.
 
Denna bild har jag lagt upp för men jag gör det igen. Såhär ser mina drömsadlar ut! En roping/ranch-modell med djupt säte, högt och greppvänligt horn. Fint, rejält läder utan en massa krusiduller och silver. Missförstå mig rätt, det är jättevackert med utsmyckade sadlar, men när bara rider som jag gör på hemmaplan vill jag kunna nöta med gott samvete (och sedan är det ändå mer min smak med detta typ av utseende). Tillhörande bakgjord och brösta. Bra remmar och spännen för sadelväskor och liknande. Tips på var man kan köpa liknande sadlar (begangade) i Sverige?
 
Också svårt att hitta bra bosaler på hos svenska företag. Vill ha en tätflätad och mjuk utan metall i kärnan, men den får inte vara för böjlig. Mellan-tjocklek. Många hackamore-träns sitter så sjukt nära ögonen på hästarna och det vill jag såklart undvika. Hästarna på bilderna ovan har det rätt bra på den fronten. Sedan skippar jag helst tagel-tyglarna, trots att det är det vanliga eller klassiska med hackamore. Gillar inte den stickiga känslan. Hellre mjuka och sköna med rätt tyngd. Då är det dock istället svårt att hitta mecates som inte är gjord i polyester, helst vill jag ha bomull men det verkar väldigt sällsynt. Sedan vill jag också ha tillhörande fiador så jag känner att allt sitter tryggt och stabilt. Ett perfekt kit, helt enkelt! En vacker dag tänkte jag lära mig att göra egna bosaler, nu när Johan tar hem hud jag kan arbeta med!
 
Övriga saker jag måste införskaffa är: Bra pad. Tjock och fin filt. Ryktgrejer (yey, känner mig som en liten hyper stallflicka som ska få köpa min första ryktlåda). Regntäcke och vintertäcke för speciella situationer. Ja, typ det! Det enda jag äger som verkligen är mitt är mina repgrimmor, ledrep och hovboots. Jag tror att det är ett steg i rätt riktning som hästägare, när man slutar vara beroende av andra och ansvarar över sitt eget. Man kommer nog längre på den vägen.



Kommentarer
Namn: Linda
Datum: 2014-10-03 klockan 10:53:53 ~ Webbplats: http://hanssonlinda.blogspot.com 

Om du vill ha en sadel du kan nöta på utan att vara rädd om den rekomenderar jag dej att köpa en sk. träningssadel. Likadant uppbyggd som en tävlingssadel, men utan silver och tooling. Det gör att du får rätt sist och så, vilket ibland kan vara en bristvara i ranch/ropingsadlarna. ;)

Fast jag älskar att rida i pappas ropingsadel, tyvärr så passar den inte på Josie.

Svar: Nu blev jag nyfiken! Skulle du kunna länka någon bild på en sån träningssadel du har i huvudet, så jag vet om vi tänker på samma? :)
Kristin Schyllner

Namn: Sandra Engberg
Datum: 2014-10-03 klockan 20:04:28 ~ Webbplats: http://pottanggard.blogspot.se 

Hej!
Nu har jag äntligen tagit mig tid att få till en ny blogg, så nu kan jag skriva mer om träningen igen, och du är varmt välkommen dit!

Min dröm är också att äga en riktig ropingsadel/ranch sadel, gärna något med lite tyngd i. Provsatt i en sådan sadel när jag och Kalle var och hälsade på hans moster som varit mycket i USA och jobbat med hästar, hon hade med sig en sadel därifrån som hade ett sånt där riktigt djupt säte och högt horn - alltså jag satt som gjuten! Den var tillsalu men 20.000 kunde jag inte riiiktigt dra ur fickan ;)
Vet inte ens var man kan få tag på sånna sadlar, jag har fått nöja mig med sadlar från blocket, och de två vi har är jag rätt nöjd med också - men det är inga jag kommer nöja mig med över någon längre tid. Men sadeln som jag köpte till Gubben här senast tyckte jag blev lite av ett kap. Han är så svår att hitta sadel till med hans himla varmblodsmanke, men denna låg åtminstone mycket bättre än den innan, och den var riktigt skön att sitta i, fick sadeln och filten för 1000kr inklusive frakt. Så ibland har man tur även på blocket :)

Varför ska ni flytta? Ni verkar ju ha det så gött där ni är! :)

Svar: Yey!! Bokmärker bloggen din direkt :)Haha, I hear ya! De är verkligen hur sköna som helst! Jag kände skillnad direkt hur jag red med sätet och hur mer lyhörd hästen blev när den faktiskt kände vad jag gjorde där uppe. I många sadlar känner jag mig bara som en stum klump. Haha nä, nog inte många som kan slänga fram 20 papp bara sådär tyvärr!
Har sett en hel del Dakota-sadlar på Blocket och liknande, de är rätt dyra men också bra. Och vilken tur du hade med Gubbens sadel då! Lite så hoppas jag på att klara mig nu haha. Vet du vad det är för märke?
Kristin Schyllner

Namn: Chrissie P
Datum: 2014-10-03 klockan 21:19:02 ~ Webbplats: http://chrissiep.blogg.se/ 

Åh roligt att köpa massa grejer men ja dyrt också... Dessvärre stämmer ändå uttrycket "Hästen kan kosta 1000:- men en sadel bör kosta 100000:-" :P En billig sadel kan ge så jävla mkt skit till hästen. Min hör ändå till den billigare skaran 17 000:- men den är också utprovad till Dusty. Lägger du lite mer pengar på en riktig kvalitetssadel så kommer du säkert kunna ha den bra på båda :)

En riktigt bra bosal e ju också en dyr resa :P Jag har med tagelmecate. Fördelen är ju att de lär sig neckreningen bättre med den typen av tygel i jämförelse med en som bara är mjuk. :)

Lycka till med sadelköp! Jag avundas dig inte ;) Kolla old timers på facebook om du vill läsa mer råd om what not to buy i sadeldjungeln :)

Svar: Åh fyfan, 17 000 kronor och det är en billig? Förstår nu vad som menas med att det kostar att ha häst! Men det är ju helt sant som uttrycket går, egentligen. Bäst i längden för både människa, häst och plånbok. Eftersom det inte finns kapital till någon sadel alls nu så får jag hitta bästa möjliga billiga, och spara ihop till en bättre dyrare från och med nu!
Lite kluven kring bosalen också. Sant det med neckreiningen, men känner mig själv mest bekvämt i mjuka sköna tyglar. Får väl testa runt lite helt enkelt och komma fram till något! Nej du, tror ingen avundas mig.. Nog för att det är kul att shoppa, men det är väl bara om man är svinrik haha. Tack för tips, var inne på sidan igår och verkar skitbra! :)
Kristin Schyllner

Namn: Chrissie P
Datum: 2014-10-04 klockan 19:17:07 ~ Webbplats: http://chrissiep.blogg.se/ 

Nä inte så roligt att köpa sadel för de e så mkt att tänka på. Men det gör så sjukt stor skillnad när man hittar en sadel som passar hästen. Helt galet vad rätt sadel kan göra!

Förresten så ser de ut som du vill ha en wades sadel. Modellen heter Wade. Finns från flera märken. Sök på de så kanske du hittar ngt :) min kompis tog hem en från USA, tror den gick på 16 000:- med all frakt o tull :) Billy Cook tror jag de va. Borde ju då gå att få till okej pris begagnad tänkte jag.

Svar: Kollade upp Wades-sadlar nu, och jäklar! Perfektion! Precis sådana modeller jag letar efter. Ja en begagnad från Ebay som är i bra skick kanske skulle vara något! Fast det är ändå många tusen. Känner mig skapligt oroad nu för att jag inte kommer ha någon sadel över huvudtaget. Vafan, precis när man verkligen vill komma ihåg med Kajsas träning och Lillens inridning. Får väl köpa någon "så länge" sadel på Blocket, och bara hoppas att den inte skulle vara hel kass och förstöra mer än den gör nytta...
Kristin Schyllner

Namn: Linda
Datum: 2014-10-05 klockan 10:15:14 ~ Webbplats: http://hanssonlinda.blogspot.com 

http://hanssonlinda.blogspot.se/2014/05/enveten-som-jag-ar.html
http://hanssonlinda.blogspot.se/2014/05/duktig-ponny.html

Så här ser min sadel ut. En Circle Y, roughout training med alla ringarna. Ligger runt $1100+frakt och tull. Den är exakt likadant uppbyggd som min showsadel, skillnaden är att dom vänt på lädret och den ruggiga sidan är utåt. Sitter som en smäck i den!

http://www.horsesaddleshop.com/roughout-trainer-saddle.html#.VDD96_l_ujs
såg nu att den gått upp i pris sen jag köpte min sadel. ;)

Svar: Ahaaa, då förstår jag! Lite annorlunda än det jag hade i huvudet! Haha jag tycker faktiskt att dessa träningssadlar är snyggare än många andra vardags-westernsadlar som är mycket dyrare! Jag gillar väl helt enkelt mer naturliga och lätta detaljer. :)
Kristin Schyllner

Namn: Elin
Datum: 2014-10-06 klockan 08:57:29 ~ Webbplats: http://beautyalices.blogg.se 

I mitt tycke så är en riktig wade en bra investering. De är byggda för att man ska sitta många timmar i sadeln. De jag har ridit i har gett mig en korrekt sits med sitt djupa säte men det gäller att prova sig fram och se vad som passar både dig och hästen. Att köpa en sadel som bara passar ena parten kan bli tokigt.

Lycka till med sadelköpet :)

Svar: Det lutar mot en Wade-sadel, definitivt för framtiden i alla fall, när det är dags att köpa en dyrare! Verkar sjukt sköna och dessutom jävligt snygga! Har hittar liknande sadlar nu av billigare märken som får duga tills man har råd med en riktigt. :)
Kristin Schyllner

Kommentera inlägget här:

Namn:


Emailadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Text: