What I've been up to - ny lösdrift på intåg

Oj vad snabbt tiden går! I vanlig ordning har en hel del hänt sedan mitt senaste inlägg. Vad jag väljer att skriva är det viktigaste - Kajsa och Lillen mår bra och alldeles snart ska de få flytta ifrån den nuvarande lösdriftsflocken och in i en annan hage på samma gård. Med lite jävlaranamma, återbruk av virke och snickarkunskaper har vi snart skapat en alldeles egen lösdrift till mina två hjärtan, samt även fina Egon som behöver samma lugn och rutiner på livet som mina. Han är en lugn och låg häst och fungerar bra med mina, de har en bra och avslappand dynamik och jag tycker det är skönt att det blir tre hästar ändå, så jag kan ta ut mina en och en utan att någon blir ensam kvar.
 
Kajsas blodprov visade sig som sagt normala. Några dagar senare hade alla svullnader gått ner helt, sådan lättnad! Hon har också, sakta men säkert börjat rundat på sig igen. Också en enorm lättnad. Men det är långt kvar och det är fortfarande något som inte stämmer helt, då jag upptäckte idag att hon var lite svullen i samtliga ben. Fortfarande lika märkligt då hon rör sig normalt och visar inga tecken på obehag eller smärta. Time will tell - och just nu ska det bli så underbart att ha henne i en mindre flock och närmare stallet där jag kan ha mycket bättre koll på henne. I en liten och stabil flock har jag bättre koll på hur hon dricker, äter och hur det fungerar med resten av gänget. Efter veterinärens order, dessutom.
 
Nya lösdriftens hage är inte alls så stor (gårdens mark slutar precis i detta område), men den fungerar gott och väl för tre hästar på vintertid. Det viktigaste är att allt känns praktiskt och tryggt, och det gör det verkligen. Äldre och vackrare skog, torrare sandmark, mossa, gräs, orört från andra hästar. Har inte varit någon hage där tidigare, vi har gjort allt from scratch. Det blir en ligghall gjord för tre hästar som min duktige far har hjälpt mig med även denna gång (andra gången vi bygger lösdrift på någon annans mark haha, men vad gör man inte för sina älskade pälsbollar). Foderhäcken utanför på sidan som får lite skydd från två väggar. Vattenplats en bit bort där solens strålar når, som har en egen öppning för att underlätta för gårdens vattenfyllare. Ingången där man tar ut och in hästar har elastisk repgrind. Hästhagar från två håll, ridhuset och stallet alldeles intill, mycket att se på för hästarna och framförallt tryggheten av att ha mer tillsyn! Det kommer bli så bra. I sommar hoppas jag på att vår flock kan få ett eget sommarbete där de får beta så mycket som de vill utan att behöva öppna upp en bit i taget. Nu löser jag problemet för mig själv, så jag och mina hästar får leva på det sättet vi vill. Det borde fler som känner missnöje göra, no muss no fuss.
 
Så detta är vad jag har pysslat med sedan det förra inlägget. Har inte bloggar av ren tidsbrist. Det har varit bygge från tidig morgon tills att ljuset försvunnit, sedan studier hela kvällarna lång. Att sedan försöka vara en social homo sapiens på helger, inte det lättaste i min bok. Och det var inte bara och bara att slå upp denna ligghall kan jag säga. Först och främst var hagområdet fyllt med virkeshögar, gamla hövagnar, bråte och prylar. Så att bara rensa upp det tog sin lilla tid. Sedan var det att sätta hagstolp innan backen blev för hård, vi har ju haft sådan otrolig tur med vädret måste jag säga! Jag fullkomligt älskar milda vintrar som denna, i alla fall sedan jag blev med häst. Förberedelserna inför själva bygget tog ju också sin goda tid, med grävning av hål, slyrensning, traktorkörande, sätta stommen, få allt rakt och i nivå. Sådant som pappa är supernoggrann med, och med all rätt. Hämta virke från gårdens alla olika hörn, köra oändliga turer med fyrhjuligen, stressa och pressa. Men snart är det klart! Det som har underlättat bygget rejält, är att vi har slagit upp ligghallen mot en befintlig vägg. Mot baksidan av valackflockens stora ligghall. Då vinner man mycket tid!
 
Idag lade jag plåttaket. Det enda som är kvar nu är att klä in en bit av baksidan av stora ligghallen (plåt som inte hästarna får komma i kontakt med), smådetaljer på insidan av nya lilla ligghallen, rensa byggytor från spik och sten, slå upp ett par bakar på gavlarna under plåten, torva ligghallen, bygga isolerade vattenlådan (hinner vi inte det kör vi på vanliga baljor tills att det blir klart), städa undan allt resterande virke och verktyg, ställa foderhäcken på rätt plats, skruva upp saltstenshållare, lägga till en smal remsa plåt som sakndes idag och sedan är det finito! Vi hade hoppats på att få in hästarna till julafton, men det var för optimistiskt. Nu satsar vi på innan nyårsafton istället. Då ska jag umgås med mina hjärtan och bara njuta. ♥
 

Ligghallsområdet innan vi körde igång, en lång väg kvar...

Traktorhjälp var till stor nytta när vi skulle plana ut marken och rensa sly på byggplatsen!
 
Vips så har vi en ligghall och här är jag, plåtskruvandes!Kommentarer
Namn: Johanna Jablonski
Datum: 2016-01-01 klockan 12:54:48 ~ Webbplats: http://johannajablonski.blogg.se/ 

Vad skönt att det ordnade sig! Får man fråga hur ni löste det med dom som äger gården? Själv skulle jag aldrig våga bygga något på någon annans gård, man vet ju aldrig om de kan få för sig att kasta ut en och så har man bidragit med så mycket tid och arbete. Fast jag är ju bara bitter och fördomsfull, haha ;)

Svar: Haha, förstår om du undrar! Ja du... Detta är ju andra gången jag bygger lösdrift på någon annans gård. Första gången lade jag ner närmare 15.000 kronor själv och vi flyttade där ifrån knappt ett år senare, så det kändes inte så jättekul. Skillnaden nu var att allt material fanns på plats och det som saknades stod gårdsägarna för, så denna gång kändes det helt klart bättre. Visst slet vi som djur i tre veckors tid men det är helt klart värt det för hästarnas skull och jag planerar att stå kvar här tills den dagen vi hittat vårt egen drömgård och det blir lösdriftsbygge nummer tre haha... Vill i alla fall vara kvar här så länge allt känns okej och inget mer optimalt dyker upp, men jag vill undvika att flytta hästarna någon mer gång "emellan". :)
KS Horsemanship

Kommentera inlägget här:

Namn:


Emailadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Text: