Sadel med eller utan bom?

Snart är det äntligen dags för att köpa en sadel så vi kommer igång med ridningen en gång för alla. I alla år har jag, som de flesta, kört på en sadel med bom eftersom jag inte har läst på om vilka alternativ som faktiskt finns. Nu har jag studerat bomlösa sadlar och idén intresserar mig mer och mer. Jag vill öppna mitt sinnet så långt det går för mina pälsbollars skull. Jag vill hitta en sadel som passar både Kajsa och Lillen, för att jag helt enkelt inte har råd att köpa två sadlar just nu.
 
Turligt nog är Kajsa och Lillen väldigt lika i ryggen, exakt lika lång rygg på centimetern och mycket liknande form. Bara det att Kajsa är rundare och Lillen nästan lite för smal (just nu). En dag kommer jag köpa en till sadel men idag gäller det att hitta en som ligger bra på båda. Då lutar det såklart mer mot en bomlös sadel. Missförstå mig rätt - en bomlös sadel är inte oskadlig om den ligger fel för att den saknar bom. Men det är bra mycket bättre med en dåligt sittande bomlös än en dåligt sittande sadel med bom. Fast nu ska vi ändå såklart hitta en som ligger riktigt bra oavsett!

Jämförelse av bomlös sadel och bomsadel.
 
BOMLÖS SADEL

Fördelar:
• Rörelsefriheten - Sadeln formar sig efter hästens rygg och hindrar inte någon kroppsdel att röra sig avslappnat.
• Lättare i vikt - En positiv sak till Lillens inridning bland annat!
• Tydligare känsel på hästens rygg och rörelser - Skapar en bättre, mer uppmärksam ryttare med god balans.
• Mjuk och skön att sitta i - Bra för längre turer.
• Hästens bredd avgör inte storleken - Större chans att den passar både Kajsa och Lillen.
 
Nackdelar:
• Trycket hamnar på en mindre yta - Tröttsamt i längden.
• Känns mer instabil och flängig - Glider lättare runt vilket försvårar stigbygel-hängning vid inridning.
• Svårare att hänga med i hastiga rörelser.
• Många bomlösa sadlar behöver special-pad för att den ska ligga bra.
 
 En bomlös sadel som jag eventuellt kommer att köpa, från http://www.saddleoutlet.se. Denna har mer rejäla paneler vilket fördelar trycket över en större yta, vilket innebär att jag inte kommer behöva ha special-pad till den.
 
BOMSADEL
 
Fördelar:
• Lättare att hänga med i svängarna när hästen gör plötsliga rörelser.
• Fördelar trycket över större yta på ryggen.
• Gör stötar mildare.
 
Nackdelar:
• Felanpassad bomsadel kan ge konsekvenser som exempelvis strypt blodtillförsel i ryggen, vilket leder till stelhet och avdomning.
• Även på en välanpassad bomsadel träet gå sönder eller bli snett, vilket ger felbyggda och sneda ryggar/muskler.
• Svårt nog att hitta en som ligger bra på en häst, ännu svårare att hitta en som passar två olika hästar.
 
 
Har ni några fler för/nackdelar att lägga till på min lista? Kommentera gärna, jag vill bli så upplyst som bara möjligt! Alla har givetvis olika upplevelser och i vilket fall lutar det starkt mot bomlös sadel för min del. I alla fall idag när jag inte har råd att köpa en dyrare kvalitésadel med bom. Min drömsadel är en Wade som också har mycket god passform för flera olika ryggar, men de kostar ju en 20.000 kronor. Det ultimata vore att ha både en bomlös sadel och en bomsadel att växla mellan!Kommentarer
Namn: Frida
Datum: 2015-02-16 klockan 03:46:09 ~ Webbplats: http://www.teamluffarligan.blogg.se 

Rider med bomlös sadel och både jag och min häst trivs super med det. Köpte min sadel från sadeloutlet också och är väldigt nöjd med den, dock något dålig kvalitet men det kan man ju kanske räkna ut eftersom priserna är ganska låga.
Föredrar verkligen bomlös och skulle inte säga att det är svårare att hänga med i hastiga rörelser - snarare tvärsom. Du hamnar "närmare" hästen och kan känna vilka rörelser som är på gång.
Sen har jag en bomlös som man kan ha vanliga schabrak under.

Haha, så ger bara positiv kritik för bomlösa sadlar. Kanske att de som du sa - har lätt kan glida runt lite. Men med en stabilare sadelgjord och en väl matchad sadel är inte det heller ett problem.
Kram ;)

Svar: Åh vad spännande! Vilken sadel från SaddleOutlet har du? På vilket sätt upplevde du att det var dålig kvalité, vilka delar på sadeln?
Låter bra. Tack för kommentaren, gjorde mig ännu mer säker på bomlös! :)
KS Horsemanship

Namn: Lisa Gustavsson
Datum: 2015-02-16 klockan 09:02:39 ~ Webbplats: http://nouw.com/stallbg 

HAr ingen erfarenhet av bomlös sadel men är lite intresserad, det enda jag är lite orolig för är om den inte blir lättare sned när den inte har något i hårt material som håller ihop det?

Svar: Alltså en bomlös formar sig väldigt lätt och bra efter hästens rygg så blir den sned kan den också rättas till lättare, tror jag. Men däremot har jag hört att man ska vara försiktigt att hänga den hur som helst på konstiga sadel-hängare, så den inte ändrar form totalt under natten. :)
KS Horsemanship

Namn: Karin Jansson
Datum: 2015-02-16 klockan 11:19:11 ~ Webbplats: http://nouw.com/KariiinJansson 

Intressant inlägg!

Namn: Karin Jansson
Datum: 2015-02-16 klockan 11:19:12 ~ Webbplats: http://nouw.com/KariiinJansson 

Intressant inlägg!

Svar: Tack!
KS Horsemanship

Namn: Chrissie P
Datum: 2015-02-16 klockan 18:36:25 ~ Webbplats: http://chrissiep.blogg.se/ 

Har egentligen ingen erfarenhet av bomlösa sadlar. Eller jag har sett men inte ridit i dem o vet inget om dem. De jag har sett så känns de som att det är lite dålig kvalité. Men de finns väl olika i den djungeln också :)

Jag har med bom o en utpassad till oss båda så självfallet är jag nöjd med den. Bönsallad känns lite mer stadiga. Men som sagt har ingen erfarenhet av bomlösa.

Det enda tips jag kan ge är att köpa en schysst built up pad till lillen om han är mindre än Kajsa :) tills han blir större o växer i hennes storlek :)

Svar: Jo finns flera olika i djungeln men jag har också fått samma intrycks om dig att MÅNGA har rätt kass kvalité. Därför vill jag hitta en med bra äkta läder och paneler och sådana viktiga saker som de inte slarvat med...
Åh, önskar jag bara kunde köpa min Wade-sadel nu och ha en bomlös och varva mellan dem två! Drömmen! Built-up pad är en bra idé. :)

Haha, jag gissar att du menade "bomsadel" och inte "bönsallad"??? Skrattade högt när jag insåg att det var din autocorrect som spökade ;)
KS Horsemanship

Namn: Yrsa - Wild Hoofbeats
Datum: 2015-02-17 klockan 14:21:25 ~ Webbplats: http://wildhoofbeats.se 

Har haft precis samma problem och beslutsångest.. har ägt två sadlar med bom sen jag fick hem Forysta och ingen låg bra.. Så då gjorde jag ett val efter en hel del googlande och tips från sadelförsäljare och köpte en bomlössadel med kopparjärn. Den "nya" tidens bomlösa helt enkelt, med smalmidja, enkelkåpad och utskuren. Perfekt, men saknar ändå den bomlösa .. mest för att jag är van vid den "hårda" sitsen, haha ;)

Men western sadlar vet jag tyvärr inget om, men skulle nog aldrig köpa någon gammal modell bomlös, eftersom tekniken går framåt och skapar bättre hela tiden :)

Svar: Aha just det, har läst lite om de med kopparjärn! Ska läsa på lite mer. Men bomlösa utan kopparjärn, alltså en äldre modell, kan väl ändå vara bra om de har riktiga paneler eller har bättre kvalitét i överlag? Är så kluven! Vad är bäst liksom?!
KS Horsemanship

Namn: Chrissie P
Datum: 2015-02-18 klockan 22:26:47 ~ Webbplats: http://chrissiep.blogg.se/ 

hahahaha nä inte bönsallad, jäkla autocorrect! :P

Namn: kajsa
Datum: 2015-02-19 klockan 13:35:55

Hej!

Jag tycker att du gör klokt i din situation att skaffa en bomlös, men jag avråder från modeller med löstagbara paneler. Tänk på hur rejäl stoppning en engelsk sadel har eller hur tjock en w-sadel med padd är för att avlasta ryggraden. Panelerna i lågprissadlarna är inte jämförbara med de högteknologiska materialen i paddarna för bomlösa sadlar, som ju är trycktestade.

Sedan är saddleoutletsadlarna ofta utseendemässigt kopior på kvalitetssadlar men med uselt hantverk och av billiga material. Tänk också på arbetsvillkoren för tillverkarna. Inget man vill stödja.

Bra märken däremot med western-modeller: Freemax, StarTrekk, Bob Marshall, sensation ride, barefoot mfl. Men alla dessa tillverkare rekommenderar padd under.
Freemaxen kan du hitta för 5750 nypris på Börjes och jag lovar att den är mer genomtänkt än en namnlös bomlös.

Lycka till!

Svar: Hej, tack så mycket för din kommentar, information värd att höra!! Kommer absolut titta på andra alternativ och försöka få tag i en med bättre kvalité. Känner att jag måste läsa på lite mer om detta med paneler så jag först och främst förstår vad det handlar om!
KS Horsemanship

Namn: Anonym
Datum: 2015-03-27 klockan 11:53:21

Rekommenderar inte saddleoutlet.se
För billigt för att vara bra. Jag skulle inte lägga en sån på mina hästars rygg - den jag köpte packade jag ner och skickade tillbaka direkt jag hade tittat på den... tyvärr.

Svar: Jag känner detsamma faktiskt! Ju mer jag har tänkt på detta och hört. Jag letar istället nu en bomlös kvalitésadel begagnat eller en bomsadel med mer amerikansk modell som ger mer bogfrihet och som verkligen passar mina. Vill inte ångra ett köp sådär på saddleoutlet! Tack för din kommentar!
KS Horsemanship

Kommentera inlägget här:

Namn:


Emailadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Text: