Wild Horse, Wild Ride

Om ni inte har sett dokumentären "Wild Horse, Wild Ride", så föreslår jag att ni gör det nu! För mig är det blandade känslor men i det stora hela är den fullproppad av inspiration, skönhet och lärorika stunder. Handligen är som ni ser på bilden rätt klar. 100 människor som tilldelas 100 mustanger som ska ridas in och tränas under 100 dagar. Deta inför en tävling i Fort Worth Texas där de sedan säljs på auktion för att komma till bra hem. Obs - Spoiler-alert!

 
Ni vet att jag inte gillar idén av att stressa fram något när det gäller hästar, för stort mål på för kort tid leder lätt till orättvisa hårda metoder, en oförstående häst och en vinnarlysten människa. Bland dessa hundra människor finns säkert jättemånga som inte tränar hästen på ett snällt sätt för att det enda de har i huvudet är vinsten och utmaningen, det är ju inte många av dessa hundra människor vi faktiskt får följa. Men! Flera av de människor man får följa i dokumentären är så otroligt fina och duktiga. Och det är dem jag vill fokusera här.

Bland annat är det en kille som hela sitt liv haft läs- och skrivsvårigheter och klassats som lite dum. Men hans förståelse och ödmjukhet till hästar är så fantastiskt och det bevisar verkligen hur det här med lyckad hästträning inte sitter i ett känt namn, dyr utrustning eller "20 års erfarenhet". Han berättar själv att han aldrig har jobbat med hästar tidigare men att han alltid känt en dragning till dem. Så han började studera hästarna i en flock och kopierade sedan deras språk. Denna kille är min favorit i dokumentären och han får sådant underbart band till sin mustang. Han litar på sin vildhäst till 100%, vilket gör att hästen litar på honom tillbaka. Och han gör allt med hästens som man möjligtvis kan göra! Badar, dyker ner i vattnet från hästrumpan, klättrar omkring på hästens alla kroppsdelar, rider ner för branta sandbankar med en bandana för hästens ögon, umgås i gräset, chillar i hängmattan, blir bästa vänner kort och gott.

Det finns även andra som jag verkligen gillar. Bland annat en mexikansk kille, samt en blond tjej som verkligen är tävlingsinriktad och "glitter cowgirl" i personligheten. Alltså lite motsatsen till mig själv, men jag respekterar verkligen hennes jävlar anamma! Hon är inte lika fokuserad på vänskapen med hästen då hon koncentrerar mest på tävlingsarenan, men de gör otroligt många stärkande saker ihop på så kort tid, som andra inte hinner göra under en livstid. Och hon gör det på ett glädjerikt och avslappnat sätt, vilket jag uppskattar att se.

Också roligt att se hur mycket bettlöst det är under träningens gång! Sedan rids nog de flesta med bett under tävlingen, men det kan ju vara en typiskt bett-regel bara för att det handlar om just tävling... Det mest hjärteskärande är i slutet när hästarna ska till nya hem och många av de mest älskvärda deltagarna har inte råd att buda på sin egen mustang. De om några är ju de ultimata nya ägarna, som känner hästen utan och innan. Nej, nog med spoilers - se dokumentären nu!Kommentarer
Namn: Yrsa
Datum: 2015-02-21 klockan 08:11:26 ~ Webbplats: http://wildhoofbeats.se 

Alltså den låter så himla bra!!
Jag blev super sugen på att se den nu, verkar inte lika "hemsk" som den jag skrev om, utan mer inspirerande, inte alla såklart, men att vissa som är bra hästmänniskor i grunden har tagit sig an "utmaningen", dom vill man ju faktiskt se :)

Vart hittade du dokumentären någonstans?

Svar: Ibland behövs lite vacker inspiration helt enkelt, den är sååå fin! Jag såg den först på Netflix men den går också att hitta på gratis streaming på en sida, googla "Wild Horse Wild Ride watch online" typ så tror jag det är andra länken eller något. Hittar du inte så kan jag länka senare :)
KS Horsemanship

Namn: Yrsa
Datum: 2015-02-23 klockan 12:59:34 ~ Webbplats: http://wildhoofbeats.se 

Åh hittade den på netflix! perfekt!
Vet jag vad jag ska göra i kväll ;)

Svar: Haha. Ha så kul!!
KS Horsemanship

Kommentera inlägget här:

Namn:


Emailadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Text: