Foderföreläsning & St. Hippolyt

I söndags var det foderföreläsning på gården, St. Hippolyt kom ut och upplyste om hästens kropp, tarmsystemet och hur allt hänger ihop och jag lärde mig otroligt mycket! Så uppskattat. Visst var jag redan påläst om flera saker sedan innan men det var mycket ny information som jag gladeligen sög upp som en svamp. Känns som att jag nu bättre förstår helheten i hästens hälsa och behov vad gäller foder, bete, tillskott och allt där emellan. Fick också många av mina egna teorier bekräftade och kände allmänt att det var en riktigt bra föreläsning. I slutet pratade de om sitt eget märke, men inte på ett sådant säljande och drygt vis utan mer detta har vi och det här innehåller våra grejer. Jag har provat några av deras produkter tidigare och blivit intresserad, men sedan istället kört på gamla säkra kort. Var också lite skeptisk men det försvann rätt mycket med föreläsningen. Fodret är inte närproducerat vilket är synd, det är producerat i Tyskland. Dock är det till största del ekologiskt odlat vilket för mig är tumme upp! Och innehållet är varierande och täckande med frön, örter, oljor, protein, mineraler, vitaminer och så lågt innehåll av socker och stärkelse som möjligt. Att det sistnämnda är en särskild fokus de har, är det som verkligen fick mig att vilja prova då jag undviker socker och stärkelse så långt jag kan. Förutom de obligatoriska morötterna och äpplena för gottigotta såklart.

Det jag är intresserad av att testa är deras Natur Müsli Solo. Den skiljer sig från deras vanliga müsli med att det är extra mycket fokus på proteinet och ytterst lågt innehåller av socker/stärkelse, med andra ord perfekt för mina hästar som proteinbrist (i alla fall Kajsa) och för hovarna. Dock fanns inte detta foder tillgängligt att köpa dagen då föreläsningen var, då jag får snällt vänta till december då nästa utskick kommer från leverantören. Kanske blir lagom att göra slut på min lucern tills dess! Däremot köpte jag St. Hippolyts Irish Mash till att börja med under tiden. Det är ett basfoder som ska stabilisera magen på hästen och vara förebyggande för tarmarna. Ges i små mängder ett par gånger i veckan, passar utmärkt för vilodagar, transporter, sjukdom och så vidare. Även bra när hästen byter foder så det känns överlag passande nu. Hittills glufsar Kajsa och Lillen i sig maten med glädje! St. Hippolyt har även ett specialfoder inriktat till westernhästar (främst av quarterrasen) men jag känner att vi ligger långt ifrån den prestationsnivån så det är mest överflödigt. 
 
            
 
Natur Müsli SOLO

Irish Mash
 
Jag har alltid stått starkt för att bra grovfoder, rent vatten och fri tillgång på mineraler ska vara tillräckligt för att hästen ska må bra. Det tror jag fortfarande på till 100%, men, det är sällan grovfodret är så bra som vi vill ha det, och det är få gånger som den svenska naturen räcker till vad gäller jord, bete, mineraler och vitaminer. Det är nog det viktigaste jag snappade upp på föreläsningen, just det här kring vitaminer och mineraler. Så att ge tillskott, i form av ett förbättrat grovfoder eller extra kraft utöver det, kan vara en god idé i flera fall än man kanske tror. Hästen kan visa symptom som är svåra att koppla till något, eller inte visa symptom alls men helheten känns inte bra. Det kan ju handla om en sådan liten sak som vitaminbrist, så det känns värdefullt och enkelt att ta reda på det. Hoppas detta foder kommer fungera bra för oss nu. Människor kommer alltid att tycka olika om exakt allt, jag har researchat nätet och vissa fullständigt hatar fodret medan andra fullkomligt älskar det. Så jag kör på nu, i hopp om ett mer heltäckande foder som inte behövs ges i enorma mängder, och ser hur det fungerar för oss. Om inte så är det ju inte svårare än att lägga ner!Kommentarer
Kommentera inlägget här:

Namn:


Emailadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Text: