Galopp i sanden!

Ett par tillfällen jag har missat att uppdatera om; en uteritt med Kajsa och longering med Lillen. Uteritten var med Bullen och hans nya medryttare, vilket gick lugnt och fint! Vi var dock båda lite virriga med att hitta rätt bland alla nya vägar så det blev lite hit och dit, och vi avrundade ganska snabbt. Men alltid lika härligt ändå! Lillen longerade jag en regnig dag följt av en massa lek, lös i ridhuset. Han tyckte det var riktigt skoj och travade efter mig öronen framåt.
 
Idag red jag ut på Kajsa med S på coola Bullen. Kajsa och Bullen verkar trivas ihop, de kan vara riktigt nära varandra utan att någon får ett utbrott, men de är inte heller sådär tighta som kan bli lite jobbigt i längden. Lagom helt enkelt. Vi tog en rätt lång (för att vara mig) tur i regnrusket, så mysigt med höstväder. En annan rutt denna gång, där vi fick passera flera bilvägar samt längre sträckor på grusväg. Kajsa verkar vara riktigt trafikvan, vinklar knappt ett öra när bilar åker förbi. Då tittar hon mer på mindre saker som cyklister och hundar, men även där stencool måste jag säga! Vi red till ett stort sandtag och precis intill låg de stora grusgroparna där en massa enduro-cyklar brummade i kör. Hon brydde sig inte alls, utan traskade bara på bakom och bredvid Bullen. Det blev även en massa galopp och Kajsa var så fantastisk! Mjuk och fin, det märks att hon börjar bli starkare med mig på ryggen, och tycker det är skönt att få sträcka på benen. Hon gjorde till och med en liten glädjekick när hon ökade på haha. Vi galopperade en hel del på grusvägen också och hon kändes inte ett dugg stel eller öm. Känns jättebra överlag helt enkelt! Jag spricker av kärlek och stolthet! Det enda vi lär öva på med galoppen är när vi bryter av till traven, då liksom har hon ingen kontroll på kroppen sin. Slänger ut benen hejvilt och hetstravar snabbt men huvudet upp i skyn haha. Men det där kommer kanske lite på köpet när hon får mer råstyrka och balans. Men jag vill ändå träna på att bryta av och att hon fokuserar på mig att vi travar i lagom tempo ganska snabbt, istället för att hon fortfarande har fokus på att ligga nära hästen framför.

Innan och efter turen fick Kajsa en massa gotta, nu jobbar vi på att få upp hullet och kunna bygga lite muskler. Skönt att kunna ta in sin häst för att torka innan ridtur. Lillen fick bara tillsyn idag, imorgon ska jag ta in honom och jobba på lite. Nu är livet riktigt bra. Kom hem från mys-regnrusket och maten stod serverad på bordet, mammas fantastiska lasagne. Nu sitter jag i varma och torra kläder, pluggar jag lite grann, äter godis och hör teven i bakgrunden. Känner mig allmänt tillfreds. Tänk så det kan pendla. Igår hade jag världens pissdag och tyckte synd om mig själv som tusan. Idag är jag på jättebra humör, och faktiskt tack vare att jag red ut på min fina häst. Alltid efter en lyckad dag i stallet svävar jag på moln. 
 Kommentarer
Namn: Chrissie P
Datum: 2015-09-15 klockan 23:21:48 ~ Webbplats: http://chrissiep.blogg.se/ 

Så härligt allting låter. Roligt att det går så bra med båda pållarna :)
Att öva på fattningar/avsaktningar är väldigt stärkande och jobbigt för hästen :) ett tips! Dusty blir mer svettig av sådant jobb än att galoppera flera varv. Så då kan du få in både kondition - styrka - bra övergångar i ett och samma :)

Svar: Ja det känns verkligen som att allt börjar släppa nu, och bli riktigt roligt! :)Det har du helt rätt i! Är väl därför hon hetsar iväg då för att det är jobbigt helt enkelt. Hur tänker du att man ska träna på det på bästa vis, att göra fattningar samt bryta av ofta tills hon får in styrkan och balansen själv, eller är det något jag kan göra för att hjälpa till på traven? :)
KS Horsemanship

Namn: Chrissie P
Datum: 2015-09-16 klockan 12:24:50 ~ Webbplats: http://chrissiep.blogg.se/ 

Man kan t ex öva fattningar när man longerar. Galopp-trav-galopp-trav osv. Brukar köra fem travsteg, fem galoppsprång. Jag övar övergångar med t ex 3 trav, 3 galopp när jag sitter på. Nu är dock Dusty i rätt god kondition, man får anpassa sig efter sin egna. Bra sätt att träna BRA fattningar på är dock att lägga in backning. Så de verkligen sätter sig på rumpan. T ex skritt, stanna, rygga - fram i trav. Eller trav, stanna, rygga - fram i skritt. Ja all möjlig blandning. Sen väver man in galoppen i det också. Typ trav, stanna, rygga, skritt, galopp. I början kan man hjälpa hästen genom att tillåta liiite stöd i handen. Bredda även händerna så hjälper du henne att förstå att huvudet inte ska vara så högt :)

Kommentera inlägget här:

Namn:


Emailadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Text: