Nya lösdriften - Premiären

Vi hann i tid till nyåret! Dagen innan nyårsafton flyttade Kajsa, Lillen och Egon in i den nya lösdriften och det kunde inte möjligtvis ha känts bättre. Vilken succé! Jag var till och med nervös innan, för det var så länge sedan hästarna hade varit utanför hagen överhuvudtaget. När det var dags att flytta över dem till den nya hagen tog vi först in töntarna i stallet, så de fick puffas till och bli lite tjusiga till VIP-premiären. Så himla skönt att borsta mina älsklingar ordentligt och reda ut manen/svansen för första gången på så länge!

Vi gick upp till hagen, som tog magiska en minut, knappt det. Kan ni förstå vad nära denna lösdrift ligger stallet och ridhuset?! Känns så otroligt härligt och tryggt så jag vet inte var jag ska ta vägen, helt lyrisk. Släppte ut hästarna och inväntade spänt reaktionerna. Kajsa var den första inne i ligghallen, en snabb sväng. Lillen gjorde en bestämd entré och lade genast den första bajshögen. Haha, nej Lillen, nej! Vi skrattade och jag kunde inte låta bli att glädjas åt tanken att han var bekväm nog att göra så. Egon följde efter men gick ut ganska snabbt. Kajsa gick bortåt och började undersöka skogen. Och hon blev alldeles till sig när hon insåg att det fanns gräs, mossa, rötter, träd och en massa gotta att smaska på! Så hon satte igång att äta direkt. De andra gjorde likadant. Kort senare möttes de alla vid foderstationen för att smaka på den nya hösilagebalen. Där stod dem ett bra tag, tills jag tog Kajsa i grimma och traskade iväg till vattnet. Ja, jag vet att hästarna hade upptäckt vattnet själva senare, men jag ville ju se det med egna ögon! Lillen och Egon följde efter oss och alla tog sig en första slurk. Sedan följdes dagen av små visiter i ligghallen samt gräsätande. Stora valackflocken som är deras grannar kom för att hälsa över stängslet, trots att de inte kan nå varandra. Intressant och roligt tycker korvarna! Även ett gäng på tre boxhästar som går i hagen mitt emot vattnet kikade nyfiket. Vi gick ner till stallet då och då för att fika och låta hästarna känna in hagen på egen hand. Jag upplever ofta att hästarna upptäcker mer när människorna försvinner och mycket riktigt var det så, för de var på olika ställen och gjorde nya saker varje gång vi kom upp igen. 
 
Ett ord för att beskriva denna fantastiska känsla och upplevelse... Enkelt! Precis som det ska vara! Allt kändes så tryggt, säkert, fräscht och självklart. Kajsa, Lillen och Egon stod och åt hö med mularna tätt intill varandra, trots att de hade all plats i världen att sprida ut sig runt foderhäcken. De drack ur samma balja utan minsta ivägjagande. De fungerar så jäkla bra ihop och det gör mig så glad, för jag märker hur lugna och tillfredsställda hästarna blir av det.
 
Jag firade in nyåret med mina älsklingar, tillsammans med Johan som var underbar nog att åka ut med mig. Bättre än så kunde det inte bli, en kyss på tolvslaget från min vackra man och såklart en massa nyårspussar från mina pälsbollar. Det var mycket mer smällar och fyverkerier än jag trodde det skulle vara, så jag är glad att jag åkte ut. Höll dem sällskap hela tiden och uppehöll med en massa godis när det var som värst. De skötte sig exemplariskt, tittade upp lite skeptiskt men lugnade ner sig väldigt snabbt igen. 2016 fick verkligen en fantastisk start, mina hästar är mitt liv och när dem mår bra mår jag bra. Så enkelt är det. Oavsett vad som händer nu, står de nära stallet i tryggt förvar, i en liten flock där vi har så mycket bättre koll och skulle det hända något är det så lätt att ta sig till stallet eller köra upp med bil. Nu ska det inte hända något hemskt, men som ni vet är det alltid bäst att vara förberedd som hästägare.

Vi ser till att sköta mockning ordentligt, speciellt i ligghallen och runt foderhäcken. Nu medan det fortfarande inte är någon snö passar vi på att mocka överallt för att hålla fint, men viktigast är att de ska ha rent där de ligger ner och där de äter. Hittills har vi mockat varje där när någon av oss är där, så ska vi försöka hålla det så de dagar vi är där och har tid. Känns bara så jäkla bra med allt! Och en annan sak är på intåg nu, som skulle få allt att kännas helt optimalt. Mer om det om det blir aktuellt.


Den första titten runt omkring, självständiga på varsitt håll!

Ligghallen! Med plats för tre hästar. I vår ska den målas och sedan är allt tiptop. 

Det mesta byggt av återbrukat virke. En härligt blandnig av spontad panel och vanliga plankor. Tre rejäla stolpar som grund samt dubbla bärlinor. Takläkten av okantade brädor, väggarna inklädda med använda men jäkligt slitstarka formplywood-skivor, bakar att klä in skivorna med nedtill, nytt plåttak. Långsidan/baksidan av ligghallen är ju ihopbyggd med en befintlig mycket större ligghall, så det sparade en hel del tid och material. 
 
När vi skulle göra bädden trodde vi att vi att det skulle bli för lite. Men 18 torvbalar och 12 spånbalar gav mer än nog... Det blev världens tjockaste bädd, som såklart också sjunker och trycks ner av hästarna. Blandade torven och spånet lager för lager så den eventuellt fuktiga torven inte skulle frysa, men det var svårt att slå sönder de mindre torvbollarna som var lite hårdare. Blev i alla fall suveränt!

Foderplatsen, alldles intill ligghallen så höhäcken kunde placeras där det var högt, torrt och med jättebra sandmark. Lera är dock inget problem nu med den frusna marken. Men bra ställe också för att maten och hästarna får lä från två olika håll. Är så innerligt glad över att marken hann bli hård innan hästarna kom över till hagen! Kajsas svullnader i benen gick ner ganska direkt, av att slippa stå på alldeles bucklig, frusen mark. Plan och orörd mark är mycket bättre!
 

Saltstens-station på hörnet av ligghallen.

Kolla Egons mun, så himla gullig! Tar sig en tugga.
 

Mineralstens-station längre bort mot skogen. För att uppmuntra rörelse och slippa platser där alla klungar ihop sig hela tiden. Hittills har mineralstenen varit favoriten... Älskar också skogen i denna hage. Det må vara en liten hage, men naturen är helt rätt. Äldre skog, höga träd, fin mossa, stora stenar, blandning av vegetation och helt enkelt vackert.


Grannarna på andra sidan vägen och vattenställe, där det är så öppet som möjligt. J var snäll och flyttade stora stubbar och stenar precis här samt planade ut marken med traktorn. Vi gjorde ännu en hagöppning vid vattnet så det underlättar för K när hon ska fylla, om hon nu skulle behöva öppna. Sedan är det alltid bra att ha en extra utgång vid nödfall. Just nu har vi bara två baljor, men en isolerad låda att placera dem i är på gång. Om den kommer att hjälpa är frågan, verkar fungera jättebra för vissa och inte alls för andra. Beror väl på hur man gör den, men vi tänker att det kan ju inte bli sämre haha. Kanske tinar upp snabbare i alla fall!

Ridhuset och stallet (samma byggnad) ett stenkast bort, hur nära och bra är inte detta?!

Nöjda med sin matstation! Mina älskade hjärtan. ♥Kommentarer
Namn: Emelie
Datum: 2016-01-04 klockan 23:06:16 ~ Webbplats: http://libertyhorse.se 

Så mysigt!

Kommentera inlägget här:

Namn:


Emailadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Text: