Avlägsnande av mugg

Den ytliga behandlingen av Kajsas mugg går framåt - idag fick jag bort nästan alla krustor! Salicylsyrevaselin, vilken mirakelkräm. Upplukrande men samtidigt mjukgörande, och verkar omedelbart. Jag passade på att behandla medan Kajsa åt sitt hö, då stod hon exemplariskt stilla och hade mycket tålarmod med mitt pillande. Det viktigaste med mugg, som jag lärt mig, är att få bort krustorna eftersom det är under dessa som bakterierna härjar och sprider sig i den syresfattiga miljön. Dock ska man inte slita bort krustor som inte är redo att släppa än, jag tror nämligen att öppna och blödande sår gör det ännu trevligare för bakterierna. För att inte tala om obehagligt för hästen. Men tack vare salicylsyrevaselinet blir rötterna på krustorna mjuka och lossnar nästan av sig själva när man nyper tag i dem. 

Jag fick bort nästan allt, kanske 90%. Helt otroligt, på bara en kort stund! Under krustorna uppenbarade sig en perfekt, ren och rosa hud. Även anledningen till varför just detta ben är det som är utsatt, opigmenterat som det är... De krustorna jag inte fick bort är de allra nyaste som jag inte ville rycka bort med våld. Imorgon ska jag schamponera hela området med Hibiscrub för att döda de förhoppningsvis sista bakterierna och tvätta bort all gammal vaselin som nu är ett tjock lager innehållandes smuts och annat som inte ska vara där, från det senaste dygnet. Salvan kommer säkerligen ha mjukat upp de sista krustorna över natten så vi får bort allt imorgon. Jag hoppas!

Undrar om Kajsas vita päls kommer växa ut igen, där det nu är alldeles kalt och rosa. Eller om det blir som ett permanent ärr... Om all synlig mugg försvinner snart ska jag hålla stenkoll efter det så att den inte smyger sig tillbaka. Då muggen förmodligen har dykt fram på grund av något som händer inuti Kajsa (och vi har mycket att jobba med på den fronten), är risken att den kommer tillbaka. Men man tycker att det i alla fall borde gå åt rätt håll.

Bilden nedan visar hur muggen såg ut idag innan jag behandlade Kajsa. Det mesta nya sitter alltså på sidan av karleden, och det gamla vi redan fått bukt med sitter med i själva karleden. Mugg är lömsk på det viset att den kamoufleras under pälsen tills att den hunnit bli mycket värre och plötsligt syns utanpå. Under pälsen på bilden (det kladdiga området till höger) gömmer sig en stor och mörk krusta.Och såhär ser benet ut efter noggrann insmörjning och avlägsnande av krustor:Pälsen är tuffsig på grund av vaselinet, men annars - ren hud utan sårskorpor! Benets "svullnad" lade sig ganska direkt efter krustornas avlägsnande eftersom krustorna höjer pälsen som får benet att se svullet ut. Än så länge har Kajsa inte varit svullen i själva benet, så jag håller tummarna att det fortsätter så.

Annars har det varit en lugn och skön stund med hästarna idag. De fick sitt hö och sina matbyttor, samt lite nypon. Man måste passa på att avända naturens förråd medan godsakerna erbjuds! Kajsa stod och sov en stund i ligghallen och hon verkade allmänt glad och kontaktsökande. Jag blir alltid lika lycklig när hon vill vara nära, eftersom hon normalt är reserverad och ointresserad. Ett tecken för mig att saker går i rätt riktning. Lillen var sitt vanliga, mysiga jag. Imorgon ska jag verka hans hovar. Det var inte så fasligt länge sedan men hans framhovar, speciellt höger framhov, sticker iväg och flyter ut så himla snabbt! Han kommer nog alltid ha tendens till Kalle Anka-hovar eftersom han har överpronation, men någon mer hållbar teknik måste jag allt hitta...
Kommentarer
Kommentera inlägget här:

Namn:


Emailadress: (publiceras ej)


Webbplats:


Text: